TELO     09.06.2018.

Promocija knjige prof.dr Ljiljane Mirković o sve češćoj bolesti u trudnoći, preeklampsiji

Prof. dr Ljiljana Mirković,  uspešni i cenjeni specijalista ginekologije i akušerstva, zaposlena na Medicinskom fakultetu, u Beogradu i Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u petak 8.juna u hotelu Metropol imala je promociju knjige, a čiji je autor, “Preeklampsija”.

Preeklampsija kao sve češća i kompleksna bolest u trudnoći o kojoj se nažalost malo zna, ova poznata doktorka je svojom knjigom pre svega htela da olakša posao i edukaciju svojim kolegama. Bavi se ginekologijom oko 3 decenije, a svoju karijeru je podredila i istraživanju i učenju o ovoj bolesti sadašnjice.

Knjiga je promovisana na Ginekološkoj nedelji gde je tema upravo bila preeklampsija, a osim domaćih doktora, bilo je i gostiju iz regiona.

Pod izdavaštvom Zavoda za udžbenike, doktorka tvrdi da ova knjiga nije namenjena samo stručnjacima, već je lako shvatljiva i za pacijente. A za kupovinu je dostupna u svim knjižarama Zavoda za udžbenike.

Ovo je bolest od koje se umire, a sve je češća upravo zbog pojave rađanja u sve poznijim godinama.

Karakteriše je visok krvni pritisak, belančevine u urinu i to nakon 20te nedelje trudnoće.

Mehanizam same bolesti vezan je za posteljicu, a kao glavni simptomi su bol u gornjem delu trbuha (zbog oticanja jetre), povraćanje, oticanje, pa sve do epileptičnih napada, smetnja sa vidom, disanjem i slično.

Profesorka doktorka Ljiljana, medicinu je diplomirala sa prosečnom ocenom 10. Pokazujući se kao osoba od poverenja, i koja zna na pravi način obavljati svoj posao, zauzela je i mesto potpredsedniika Ginekološko akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva. Da ne zaboravimo da kažemo da je i član Republičke komisije za unapređenje zdravlja omladine, tudnica i dece Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Kao gost na TV Happy ispričala je nešto više o ovoj bolesti, pa i samoj knjizi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ