GASTRO     23.04.2019.

RECEPT: Kristalna uskršnja jaja

Do sad ste verovatno već isprobale većinu poznatih metoda za farbanje uskršnjih jaja, one prirodne  u lukovici, crvenom kupusu i sa veštačkim bojama. Recept koji vam danas donosimo je malo žena isprobalo, a sa njim se dobijaju jaja koja imaju divnu ljubičastu boju prožimanu kristalima koji neverovatno prelamaju svetlost, a uz to boja je prirodna!

Za recept je potrebno:

  • jaja;
  • malo alkoholnog sirćeta;
  • litar crnog vina.

Postupak:

Prvi korak je da pripremite jaja tako što ćete ih sunđerom ili krpicom istrljati sirćetom dok ne skinete žutu boju sa njih i ne postanu bela. Druga varijanta je da ktako prokuvate jaja u jednakom rastvoru sirćeta i vode, a onda istrljate ubrusom ili sunđerom i tako skinete površinski sloj. Obavezno isprati jaja od sirćeta pre nego što nastavite.

U dublju šerpicu položite jaja i prelijte vinom tako da su potpuno pokrivena. Stavite na ringlu dok ne provri pa smanjite na tiho i kuvajte 15-30min. Sklonite sa strane i ostavite da se jaja i vino ohlade. Dok se budu hladila na površini jaja će se stvoriti divni kristali od šećera u vinu, zato su za ovu tehniku farbanja najbolja jeftina vina sa dodatim šećerom (ona koja najčešće inače ne pijemo). Ako smatrate da vino nema dovoljno šećera možete dodati kašiku šećera u vino pre kuvanja. Kad izvadite jaja postavite ih na stalak dok se ne osuše, kako ne bi od ubrusa ili druge  podloge postala šarena.  Ova jaja nikako ne premazujte mašću, uljem i sličnim proizvodima, jer će izgubiti svoju peskastu površinu.

Slika ne može predstaviti koliko ovako farbana jaja privlače pogled i sigurni smo da će se deca otimati oko njih!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ