KOSA     18.02.2017.

Recepti za prirodno uklanjanje sedih

Kako je sve modernija prirodna boja kose, a kako godine nisu naš saveznik u tome, sede su nešto sa čime se svi borimo pre ili kasnije. U današnjem tekstu vam dajem nekoliko ideja za prirodno uklanjanje sedih.

Sve više se trudimo da izbegnemo farbanje kose što je duže moguće. Međutim, način života, stres, ishrana nisu baš saveznici u svemu tome. Pitanje je da li je uzrok tome sve navedeno ili ipak sve možemo pripisati genetici. Odgovor nauke jeste da je sve stvar genetike, dok se u Kini veruje kako je ishrana najveći ,,krivac” za pojavu sedih.

Ono što mi možemo uraditi i kako možemo pomoći našem organizmu jeste da poboljšamo ishranu koliko je to moguće.

Sok od pšenične trave, hrana bogata gvožđem samo su deo ideja kako odložiti pojavu sedih.

Svakako, stres je najviše kriv za te stvari pa se meditacija, vežbanje i druženje s prijateljima preporučuju kako bismo ovaj proces odložili koliko je to moguće.

Lišće karija možete dodati ishrani ali možete njime masirati koren glave takođe. Još jedan zanimljiv predlog jeste prirodni sok od višanja koji bi trebalo konzumirati što češće ali i utrljavati u koren glave svaki put 40-60 minuta pre pranja kose.

Kafa, orasi, krompir, limun i crni čaj-zvuči smešno zar ne? Ali, ovo su neke od prirodnih namirnica koje vam mogu pomoći pri uklanjanju sedih.

 

Limun:

Ukoliko imate plavu ili svetlu kosu a pojavile su vam se sede, evo rešenja! Sede delove izdvojite i premažite limunovim sokom, najbolje je da to uradite nakon pranja kose i ne ispirate, kao i da ne sušite fenom već da ostavite da se prirodno osuše ili da ih sušite na suncu.

Kafa:

Naša miljenica-kafa! Ako je vaša kosa tamna, kafa je super saveznik u borbi protiv sedih! Naime, sve što treba da uradite jeste da skuvate što jaču crnu kafu i da je ostavite poklopljenu neko vreme dok se ne ohladi.Nakon toga nanesite kafu na celu kosu pa nakon sat vremena isperite.

Isto možete uraditi i sa crnim čajem.

Orah:

Ljuske oraha su takođe značajne u prikrivanju sedih. Sve što je potrebno da uradite jeste da ih grubo usitnite ili sameljete i stavite u litar vode. Nakon što voda prokuva, potrebno je kuvati ih još narednih 30 minuta a nakon toga ostaviti da odstoje preko noći. Sutradan procedite tečnost pa dobijenu smesu pomešajte sa balzamom za kosu. Neka dobijena smesa deluje 15-30 minuta na vašoj kosi, pa je isperite.

Krompir:

Svakako najneobičniji recept. Sve što vam potrebno jesu ljuske krompira! Oljuštite krompir tako da napunite jednu šolju ljuskama pa na to dodajte dve šolje vode. Nakon što proključa, ostavite na vatri još 5 minuta uz povremeno mešanje a potom procedite i pustite da se voda ohladi. Kada operete kosu, prosušite je peškirom i na sede delove kose nanesite dovoljno krompirove vode i pustite da se kosa prirodno osuši.

 

Izvor fotografija cdn2.stylecraze.com, www.agein.com, www.fashionlady.in
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ