DUH     16.11.2019.

Refleksologija, drevna veština – da li je primenjujete?

Refleksologija je drevna veština, vid masaže, stiskanja ili gnječenja, kojom se „refleksne zone“ ( u kojima se smatra da su mapirani organi tela ) na stopalima, ređe glavi, ušima i šakama, stimulišu. Zasniva se na principima tradicionlne medicine, poznatija i kao manipulacija organizmom. Ima za cilj da blokadom ili pospešivanjem kretanja energije kroz telo poboljša zdravstveno stanje.

Refleksologija

Ova metoda potiče još od perioda 5000 godina pre Hrista, čemu svedoči crtež pronađen u Egiptu – terapeut koji tretira stopala. Za severnoameričke indijance, refleksoterapija je bila način dijagnostikovanja i lečenja.

Metodom refleksologije – masiranjem određenih zona blažim ili jačim intenzitetom „isprovocira“ se bol koji nam može ukazati na to u kakvom energetskom stanju je organ koji testiramo. Pošto su šake i stopala izuzetno osetljivi, njihovom masažom se mogu pokrenuti blokirani meridijani u telu.

Refleksologija

Reflekologija se može kombinovati sa drugim terapijskim tehnikama kako bi efikasnost bila bolja. Ukoliko želite da upotpunite užitak, uz masažu savetujemo eterična ulja za opuštanje, poboljšanje cirkulacije i koncentracije.

Osim za opuštanje, refleksologija je primenjena i medicinski, te pomaže kod:

  • Sportskih povreda
  • Problema kičmenog stuba
  • Bolova u ramenu
  • Menstualnih bolova
  • Hroničnog umora
Refleksologija

Mere opreza ukazuju na to da refleksologiju u medicinske svrhe ne bi trebalo primenjivati kod trudnica ili osoba sa povišenom telesnom temperaturom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ