LICE     10.10.2019.

Rok trajanja šminke – da li vodite računa o tome?

Na svakom proizvodu je naznačen rok trajanja uglavnom ilustracijom otvorene kutije kreme na kojoj piše 3m, 6m, ili 12m, što znači da je rok 3, 5 ili 12 meseci. To znači da taj proizvod možete koristiti toliko meseci od trenutka otvaranja. Međutim, ako na primer na pakovanju kreme za lice piše da traje tri godine, to znači tri godine ako je ne otvorite. Na samoj kutiji mora postojati pomenuta ilustracija sa naznakom broja meseci koliko krema sme da se koristi od momenta otvaranja.

Proizvodi za lice

Kada su prajmeri, puderi, korektori i drugi tečni proizvodi za lice u pitanju, vodite računa o roku trajanja. Takvim proizvodima rok je uglavnom od 6 do najviše 12 meseci. S obzirom na to da ti proizvodi prodiru dublje u kožu nemojte se igrati, jer ukoliko je proizvod pokvaren možete imati ozbiljnih problema sa kožom lica.

Kremasti proizvodi poput onih za konturisanje lica najčešće imaju rok od 12 meseci. Puderi za setovanje takođe. Kompaktni puderi ili bronzeri se mogu nešto duže koristiti. Nekima je rok i do dve godine.

Proizvodi za oči

Stvar o kojoj i te kako morate voditi račune jesu proizvodi za oči. Maskarama je rok od 3 do 6 meseci, ajlajnerima do dvanaest, a olovkama za oči ponekad i do 24 meseca. S obzirom na to da pomenuti proizvodi često mogu dospeti u oko, pazite kako ne biste dobili infekciju oka zbog pokvarene maskare ili olovke za oči.

Senke za oči najčešće imaju rok trajanja do 36 meseci. Pošto je u pitanju proizvod u kamenu on se teško može pokvariti i izazvati vam ozbiljnije probleme. U slučaju da neku senku imate dosta dugo ili je dugo niste koristile, možete da sastružete povrsinski sloj i onda je normalno koristiti.

Pigmetni ili tečne senke uglavnom imaju rok trajanja od 6 do 12 meseci. Olovke za obrve oko 12 meseci, ali ih možete koristiti i nešto duže.

Proizvodi za usne

Karmini uglavnom traju 12 meseci, pogotovu ukoliko su tečni u pitanju. Sjajevi za usne retko preko 12, a olovke od 12 do 24 meseca.

Ukoliko koristite neke potpuno prirodne proizvode, još više morate paziti, jer je njima rok najčešće samo 3 meseca, eventualno 6.

Sjajan trik kako da znate da li vam je proizvod u roku ili ne jeste da na njega nalepite papirić na kom ćete napisati datum otvaranja. Kako ne biste imali problema sa kožom lica, očima ili usnama redovno proveravajte rokove trajanja svoje šminke!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ