SAVETI     02.10.2020.

Sa 26 godina sam zakoračila u svet biznisa i ostvarila devojački san

Naša pesnikinja, humanitarka i mnogonagrađivana novinarka Božica Velousis za portal „Jolly Woman“ otkriva koliko joj znače priznanja i plakete za doprinos srpskoj kulturi. Šta je to najlepše a šta najteže u njenom delovanju i da li je poezija jedini put književnosti i umetnosti kojim hodi…

Nedavno ste dobili počasno priznanje „Poslovna žena 2020. godine .“ za ostvarene rezultate u korporaciji ali i uspešnu saradnju sa srpskim medijima, od kojih izdvajate televizije Studio B, Kopernikus i Avala. Koliko Vam znače priznanja iz pomenute oblasti, s obizrom na to da ste prisutni više u sferi umetnosti?

Priznanje koje sam dobila jeste namenjeno mom dugogodišnjem radu, mom biznisu u koji sam zakoračila neposredno posle obrazovanja na Filološkom fakultetu, sa svojih 26 starosnih godina. Baš sam bila mlada, ali uporna. Rano sam se osamostalila i ostvarila svoj devojački san. To je ključan period u mom životu, jer sam odmalena maštala o tome da budem samostalna i uspešna, podjednako kao i u svetu književnosti i umetnosti.
Sledila sam svoj put, snove. Više puta sam govorila da taj talenat potiče još iz detinjstva. U tom poslu sam upoznala divne ljude sa kojima sam i danas u kontaktu. U tom periodu, nakon diplomiranja, upoznala sam brojne organizatore humanitarnih događaja, tako da sam učestvovala u mnogim beogradskim humanitarnim akcijama. Izdvojila bih saradnju sa Opštinom Novi Beograd kada sam učestvovala u humanitarnoj akciji namenjenoj dečici iz Zvečanske. Potom, humanitarnu akciju koja je bila u znaku međunarodnog dana starijih osoba… U tom životnom, vrlo zanimljivom periodu razvila sam mnogo svojih sposobnosti. Ovo priznanje za uspešnu saradnju sa medijima je mnogo važno za moju ličnost jer nikada u javnosti nisam govorila o svojim poslovnim poduhvatima. Uvek je bilo priče o književnosti i poeziji, ali najmanje o biznisu koji je takođe veoma važan za mene.

Oduševili ste sve prisutne na crvenom tepihu u prepunoj dvorani hotela „Hyatt Regency“ … Mediji Vas smatraju srpskom Merilin Monro! Da li muškarci više vole plavuše kao što je tvrdio slavni reditelj Haurad Hoks?

Uvek sam govorila da je samo negovana žena, lepa žena. Kada kažem negovana žena, mislim na unutrašnju a takođe i spoljašnu lepotu, koja je u našem svetu veoma važna – da se ne lažemo. Unutrašnja lepota koju posedujemo zaista može mnogo da nam pomogne. Nikada nisam osetila odbojnost od strane svog okruženja, naročito u biznisu dok sam bila još devojka. Pokucam, nasmejem se i unesem pozitivnu energiju koja me svih ovih godina pokreće. Ta prirodnost me je izdvajala u moru svojih kolega.
A moje pojavljivanje na crvenom tepihu moram priznati, ostavilo je sve bez daha! Veoma sam počastvovana poređenjem mene sa svetskom ikonom seksipila i šarma kao što je Merilin Monro. Domaći mediji uvek duhovito reaguju kada sam ja u pitanju (smeh) … a plavuše?! Jednom plavuša, uvek plavuša! Govorila bi moja frizerka. Crnokosa, riđokosa… svaka je na svoj način jedinstvena, lepa, autentična ali, muškarci definitivno više vole plavuše!

Sarađujući sa srpskim medijima ušli ste u svet sedme sile u kom ste prepoznali svoju misiju očuvanja srpskog jezika, književnosti i poezije. Da li je to jedini put umetnosti kojim hodite?

U svetu knjiga i poezije prisutna sam od detinjstva a ljubav prema tome negujem od osnovne škole. Na školskim manifestacijama i prosvetnim svečanostima, dobijala sam počasne nagrade koje i danas čuvam u devojačkoj sobi kod mojih roditelja. Ušavši u svet biznisa, usledila su brojna gostovanja i prilozi o mom radu, lepoti, zdravlju… potom, nastavila sam promociju mojih autorskih književnih dela. U slobodno vreme
volim i da plešem. Inače sam se dugi niz godina bavila latino plesom. Ples me ispunjava i oslobađa negativnih programa, čini veselom i harizmatičnom. Ovih dana sam se posvetila još jednom hobiju, elegantnoj sportskoj disciplini…

Posle mnogo godina otkrivate svoj humanitarni rad. Šta je najlepše, a šta najteže u tom humanitarnom delovanju?

Što se tiče mog humanitarnog rada, zaista o tome nikada nisam pričala u medijima, jer sam se uvek vodila tom parolom da dela treba govore o nama, a ne reči. S obzirom na moju prisutnost u javnom svetu, smatram da bi trebalo da govorimo o sadašnjim i prethodnim poduhvatima. Zašto ? Da bismo time podstakli kolege i prijatelje dobrog srca, da budu voljni i pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Naše malo, nekome znači mnogo. Humanitarni rad mene apsolutno ispunjava, čini boljom, kvalitetnijom i plemenitijom osobom. Ti osmesi mi greju dušu i pružaju vetar u leđa za neko drugo delovanje. U tom humanitarnom radu, bude trenutaka koji su veoma potresni, te vas ti utisci drže čak po nekoliko dana. Međutim, krajnji pozitivan ishod nas povezuje, donoseći pouku ljubavi i poštovanja nama i našem okruženju. Verujem u dobro!

Dostojanstveno predstavljate svoju zemlju na mnogim događajima i internet festivalima, ali i negujete interakciju sa kolegama iz poslovne sfere širom sveta…

Živela sam na istoku i na zapadu, ali ja sam veliki patriota. Volim svoju zemlju i ne bih mogla da zamislim svoj život van granica naše Republike Srbije. Volim da putujem, istražujem, upoznajem druge kulture i njene predstavnike, nacionalnosti… ali, ipak naša Srbija je najlepša. Kada sam nakon studija lepote svoju korporaciju proširila na konsalting i marketing, svoju saradnju sam nastavila sa kolegama sa Istoka sa kojima
negujem izuzetnu komunikaciju i poslovne odnose.

Nedavno ste našoj prestonici doneli plakete iz Indije, i to čak na hindi jeziku! Vaši stihovi su ujedinili svet u periodu svetskog vanrednog stanja, kako se to dogodilo? Kojom krilaticom se vodite u životu i umetničkom stvaranju?

Za vreme covid-a 19, iako smo sve vreme proveli u svojim kućama, ja sam se aktivno bavila promovisanjem poezije i humanitarnim akcijama. Konkurisala na brojnim online festivalima kulture i ponosno predstavljala svoju zemlju. Tim povodom, dobila sam prestižnu plaketu „Galaxy“ iz Indije koja mi je poslata elektronskim putem. Na moje veliko zadovoljstvo moja zbirka poezije „Verujem u ljubav“ se prevodi na hindi jezik. Ovo je vrlo značajno iskustvo za mene i veoma se radujem još jednoj realizaciji
novog projekta u zemlji kao što je Indija. Ljubav, harizma i energija kojom odašiljam čine da verujem u sebe i radost života, jer život je lep.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ