GASTRO     22.09.2016.

Salata od lososa i avokada: i kao ručak i kao večera, i kao prilog

Ovog meseca smo odlučile da vam olakšamo život koliko je god moguće, i pokažemo da zdrav život ne zahteva velika odricanja, ulaganja i disciplinu. Prvo smo vam pokazali najefikasnije vežbe za savršenu figuru, a sada smo pronašli brz, jednostavan i posebno zdrav recept. Ima dva osnovna sastojka, a ostalo je po vašoj želji.

nas

(izvor: http://foods-recipes.com/wp-content/uploads/2015/10/tomato-avocado-salad-recipe.jpg )

Najbitniji sastojci ovog recepta su avokado i losos, dve namirnice koje decenijama stoje u vrhu liste najzdravijih i najblagotvornijih za naše telo i um.

Avokado, na primer, predstavlja voće, ali za razliku od većine voćki, nije posebno bogat ugljenim hidratima već nezasićenim, zdravim, masnoćama. Na 100g sadrži i preko 20% dobrih masti,  7% vlakana, kao i visoke koncentracije kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra, i vitamina C, E I B-kompleksa. Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, sporije varimo obroke sa avokadom i tako nas duže drže sitima, a i utiču na smanjenje lošeg holesterola. Takođe, zbog visoke koncentracije alfa- i beta- karotina, avokado je odlican antioksidant.

avoka

Zbog visokih koncentracija omega-3 kiselina, A i D vitamina,ali i minerala kao što su selen, fosfor i gvožđe, losos blagotvorno deluje na nervni sistem, mišiće, kosti, kožu i kosu, poboljšava pamćenje i sadrži proteine koji se lako pretvaraju u potrebne aminokiseline.

loso

Dakle, predlažemo vam da pripremite 100-200g dimljenog lososa (ili lososa spremljenog na pari – dovoljno je da ga umotate u foliju  i stavite da blago do umereno zagrejanu ploču šporeta jedno 10-tak minuta), iseckate jedan avokado, 2-3 čeri paradajza i dodate malo zelene salate ili rukole.

Možete dodati u salatu i klasičnu mediteransku marinadu (maslinovo ulje, iseckani beli luk i peršun), čili, tabasko ili vorčester sos, malo korijandera ili umesto svega toga samo malo limunovog soka i maslinovog ulja. Malo egzotičnije kombinacije uključuju opcije sa šakom badema, suvog grožđa, pinjola i malo meda, uz mogućnost dodavanja dinje, jabuke, kruške, papaje ili manga za potpuni ugođaj. Možete na kraju dodati i listiće parmezana kao elemenat gušta nezdrave hrane.

sala

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ