SAVETI     23.09.2016.

Sam svoj biznismen: Više od 50 načina kako da zaradite

Bez obzira u kojem se životnom stadijumu nalazili, pitanja ličnih finansija su uvek na vrhu naših prioriteta. Bilo da se radi o načinima na kojima zarađujemo, štedimo i trošimo novac, ili o preprekama koje nam to ne dozvoljavaju, lične finansije je često tema o kojoj ljudi nerado govore. Najlakše je reći „nemam centa“, „dićiću kredit“, „pozajmiću od ______“, „šta će mi štednja“, „ko će da razmišlja 30 godina unapred“, ali ćinjenice govore sasvim suprotno.                 Danas vas upućujemo kratko, ali efikasno, u male tajne modernog sistema zarađivanja.

4

Kao prvo, u današnjem svetu postji 1001+ način da se zaradi, bez obzira na nivo i vrstu kvalifikacija i mesto obavljanja posla. Od mehaničkih poslova kao što su prepisi transkripta i audio zapisa, do izvođenja ljubimaca u šetnju, blogovanja, recenzija proizvoda, do izrade i prodaje svojih prozvoda i vođenja svojih edukativnih vebinara, mogućnosti su bezbrojne. Bilo da smo srednjoškolke, studentkinje, domaćice, mame troje dece, žene koje isključivo ganjaju karijeru, ne moramo da zacrtamo sebi cilj da je jedini „prihvatljiv“ posao onaj u kancelariji od 9 do 5. Isto tako, ako već radite od 9 do 5, to ne znači da treba da napustite svoj posao. Pustite naše stare i njihove izreke, u današnjem svetu možete da imate i jare i pare. Za sve vas, bez obzira kojoj „kategoriji“ radne snage pripadate, imamo par jednostavnih saveta:

 • Bez obzira da li ste zaposleni ili ne, za početak sedite i napišite kako bi izgledao vaš idealan posao da možete da birate: u kojoj se industriji vidite? Šta su vam zadaci? Koje veštine treba da posedujete da bi obavljale ovaj posao? Kako izgleda vaš radni dan? Koliko zarađujete? Kako zarađujete? Radite li od kuće? Vodite li svoj posao ili radite za nekog? Imate li fleksibilno radno vreme? Pronađite na fotografije i ostale alate vizuelizacije koje prikazuju vaš idealni posao i radno okruženje.
 • Nakon ovog procesa, postavite sebi novi set pitanja: koji su koraci koje moram da preduzmem da dođem do ovog posla? Da li poznajem nekoga ko obavlja moj idealni posao i kako mogu da stupim u kontakt sa njim/njom? Da li želim da počnem sa manjim obimom aktivnosti ili odmah da razradim kompleksan poslovni plan? Ova aktivnost može da potraje i mesecima, ali je dolična vežba i da se upoznate sa sobom i sa tim što zaista želite.

1

 • Pronađite na Internetu inspiraciju, izvore znanja, izvore prihoda. Ako vas interesuju jednostavniji načini zarade, prijavite se na sledeće stranice: TranscribeMe, SwagBucks, NielsenPolls, RewardTV.
 • Ako volite da ispunjavate ankete, postoji bezbroj anketa na kojima možete da zaradite: HarrisPoll, PineCone, Toluna.
 • Ako imate posebne veštine (web dizajner, dizajner baza podataka, poznavanje stranih jezika), možete da ponudite svoje usluge širem auditorijumu – dovoljno je da napravite vizuelno primamljiv CV i portfolio. Za početak probajte Fiverr, Guru, PeoplePerHour  ili UpWork.
 • Ako volite da pravite razne stvarčice, kao što je nakit, suveniri, torbice, i sl. Probajte eBay i Etsy za razne prozvode ili Threadless za odeću.
 • Ako ne želite svo vreme da provedete ispred kompjutera, možete da iskombinujete virtuelno sa realnim preko TaskRabbit ili AmazonMechanicalTurk (ako vam ne smeta da budete potrčko) ili Uber ili Lyft  (ako imate auto i želite da probate kako izgleda biti legalni divlji taksista). Ako već imate auto, možete ga i rentirati, mada morate svaki put vaditi osiguranje za taj period.
 • Ako odlazite iz vašeg stana/kuće na određeni period, pa makar to bio vikend, zašto ne bi iskoristili AirBnB?
 • Oprobajte se u ulozi tutora ili mentora ili ličnog savetnika, u zavisnoti od veština kojima raspolažete. Možete svoje znanje i veštine ponuditi i digitalno kroz SkillShare ili Udemy. Spremajte srednjoškolce i studente u oblastima u kojima ste dobri.
 • Ako volite svoj grad, postanite turistički vodič. Ako volite da vežbate, postanite instruktor. Ako volite muziku, oprobajte se i kao DJ. Ako volite da uređujete prostor, postanite dizajner prostora. Ako volite da kuvate, postanite profesionalni kuvar.Za ove aktivnosti vam treba minimalno osnovno teoretsko znanje i dosta prakse. Počnite prvo sa pro-bono
 • Ako volite životinje, ponudite se da ih pazite, šetate, možete napraviti i hotel/bife za ljubimce.
 • Ako želite da izdate knjigu, imate toliko opcija danas: možete pokrenuti svoj blog ili Internet stranicu i preko njega nuditi elektronska izdanja svojih knjiga, a možete i iskoristiti Amazon Publishing , posebno zbog njihove penetracije globalnog tržišta
 • Ako volite neobična iskustva, probajte RentAFriend – prijavite se da budete prijatelj nekome za određeni događaj, posetu, vežbanje.
 • Za sve grafičke dizajnere može biti zanimljiv sajt Graphic Design Contest. Ovde možete naći posao iz Vaše oblasti i to po ceni koju sami odredite.

Šta god da probate, imate toliko mogućnosti da se više nećete žaliti da nemate ili ne možete naći posao, već da ne možete stizati da uradite sve što ste naumili.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ