TELO     15.08.2016.

Samo 10 minuta do zavidne figure

Dok je takmičenje u Rio de Žaneiru u punom jeku i dok se naši sportisti bore da domovini donesu još koju medalju i slavu, ja sam okrenuta sređivanju svog tela i uma. Šalu na stranu, dosta je vremena prošlo do kada sam poslednji put trenirala, pa čak i plivala. Moram priznati da mi se to nikako ne sviđa. Evo šta se dešava: umorna sam, lenja i totalno ukočena. Svi vi koji radite posao koji podrazumeva mnogo sedenja, suočavate se sa sličnim problemima. Šta više, i vama koji stojite po nekoliko sati dešava se isto. A izgled tela, pogotovo zadnje lože i onog dela iznad (razumemo se) postao je krajnje nezadovoljavajući. Zbog toga sam čvrsto rešila da se aktiviram.

 

Surfujući po interentu (moj spas u svakom trenutku, a verujem i vaš) naišla sam na vrlo korisne YT kanale koji mi pomažu u vežbanju. Nisam tip koji ide u teretanu, obzirom na to da sam aerobik trenirala četiri pune godine pet dana nedeljno, miris sale za vežbanje mi je postao nepodnošljiv. Zbog toga sam se bacila na trčanje. Trudim se da trčim skoro svakog dana, a ako vas zanima kako to izgleda, pišite u komentarima i obradiću i tu temu. Međutim, kada nemam dovoljno vremena da odradim kvalitetan trening, pribegnem bezbolnijoj varijanti – desetominutni set vežbi.

 

Tibetanske vežbe

 

Tibetanci ili vežbe pet tibetanaca predstavljaju skup laganih vežbi sa po nekoliko ponavljanja uz pravilno disanje. Rade se u jutarnjim časovima jer blagotvorno deluju na telo, ubrzavaju metabolizam, pokreću mišiće i povoljno deluju na kičmu. Ove vežbe možete raditi nevezano za trening, svakog jutra. Počinje se sa samo tri ponavljanja u seriji i dovoljno vam je 5 do 10 minuta da završite vežbanje. Za detaljnije objašnjenje i vizuelni efekat bacite pogled na YT kanal Nine Martinović te se i sami uverite u njihovu moć.

 

YT kanal: Fitness blender

 

Nakon tibetanaca, ukoliko ne želite na trčanje, a opet vam je neophodan malo intezivniji trening, pogledajte YT kanal Fitness blender. Danijel i Keli, personalni treneri i bračni par, pokrenuli su ovaj program pre samo pet godina. Od sobe za spavanje napravili su studio za vežbanje. Dovoljno je reći da ih prati više od tri miliona ljudi! Samo 10 minuta vežbanja sa njima dovodi do zavidnih rezultata. Iskreno, ja do svojih još uvek nisam došla, ali poznajem ljude koji zaista jesu.

 

Trening od 10 minuta

 

A onda sam otkrila i ova dva YT videa kojima sve češće pribegavam. Radi se o vežbama kod kuće, naravno! YT kanal Popsugar fitness za nešto laganije vežbe. Primetila sam da ovakav tip vežbi prija mojoj sestri koja je nedavno postala mama. Vežbe su lagane, a opet efikasne. Moj lični izazov nalazi se na YT kanalu Blogilates.  Na snimku koji vam preporučujem je mini trening sastavljen od samo četiri vežbe i za svaku je rezervisano po dva minuta. Zvuči lagano i nedovoljno intezivno? Izazivam vas da probate!

 

Meditacija

 

I za kraj ovog javljanja, ostavila sam vam najlepšu moguću vežbu – Meditaciju. Meditacija je vežba za vaš um. Bilo da radite jogu ili neki od ovih intezivnih treninga, pre početka još jednog užurbanog dana, pružite umu mir i relaksaciju. Odvojite bar deset minuta svakog jutra da se osamite i umurite um od svakodnevnice i misli. Meditacija se vežba, pa budite uporne. Za još bolji doživljaj pogledajte YT kanal Meditation Relax Music i relaksirano uplovite u novi dan.

 

Nadam se da smo uspeli da vas pokrenemo da bez izgovora krenete u ostvarivanje svojih ciljeva. Put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Očekujemo vaše komentare i sugestije za kratak ali intezivan trening.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ