SAVETI     25.11.2023.

“Samo ekonomski osnažena žena može donositi racionalne odluke o svom životu”, Branislava Simanić, direktorka u Privrednoj komori Srbije

Ujedinjene Nacije, svojom Rezolucijom broj 54/134, proglasile su 1999. godine 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, radi podizanja svesti o činjenici da su žene širom sveta žrtve zlostavljanja, kao i fizičkog, seksualnog, psihičkog, porodičnog i drugih vidova nasilja. Ovaj dan ujedno predstavlja i početak globalne Kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju obeležava preko 1.700 organizacija širom sveta, a koja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Cilj Kampanje je podizanje svesti javnosti i preduzimanje aktivnosti za suzbijanje nasilja nad ženama.

Za samo devet meseci ove godine u Srbiji je ubijeno najmanje 26 žena. Broj femicida se iz godine u godinu samo povećava, a mi smo sa gospođom Branislavom Simanić pričali o prevenciji i načinima kako žena da se ohrabri i prijavi nasilje.

Instagram will load in the frontend.
==

– Prvi korak u borbi protiv nasilja treba da bude ekonomsko osnaživanje žena. Neophodno je da žene budu ekonomski nezavisne da bi mogle da donesu racionalne odluke o svim životu i brže i lakše se odluče da prijave nasilje i odvaže se da započnu samostalan život sa svojom decom. Zato je bitno da se edukuju i osnažuju što više. Privredna komora Srbije intenzivno radi na ekonomskom osnaživanju žena, organizujemo brojne besplatne edukacije na različite teme, a sve to kako bi ohrabrili što veći broj žena da započnu sopstveni posao. Ekonomsko osnaživanje žena je jedan od najbitnijih koraka u borbi protiv nasilja – rekla je Branislava Simanić za naš portal.

Instagram will load in the frontend.
==

– Ne može svako dete da postane preduzetnik, ali je neophodno razvijati preduzetnički duh kod dece od ranog doba. Smatram da će deca i mladi na taj način naučiti brže da razmišljaju, da razvijaju određene veštine koje će im svakako kasnije pomoći da budu uspešniji u onome što rade, bilo da se odluče za pokretanje sopstvenog biznisa, bilo da rade za velike korporacije. Svakako razvijanjem preduzetničkih veština od ranog doba, stvorićemo generacije koje su samostalnije i to im može pomoći da se lakše odluče da prijave nasilje i odvoje se od nasilnih partnera.

Instagram will load in the frontend.
==

– U okviru Sektora preduzetništva PKS imamo već formiranu Sekciju za socijalno preduzetništvo PKS. Upravo sva ta preduzeća koja se kategorizuju kao “socijalna”, zapošljavaju osetljive kategorije stanovništva, samim tim i žene žrtve nasilja. To je odličan primer kako da se žene žrtve nasilja ekonomski osnaže ,što je svakako jedan od prvih koraka u borbi protiv nasilja nad ženama.

Foto – Miloš Lužanin, privatna arhiva

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ