RAZVOJ DECE     15.04.2020.

SAMOSTALNOST DETETA: Na tome se radi od ranog detinjstva!

Samostalnost deteta je veoma važna tema za svaku majku i nešto čemu svaka mama teži. Na tome bi trebalo raditi od ranog detinjstva i dete postepeno učiti kako da bude samostalno. Pogledajte naše savete!

Počnite od sitnica

Od malena učite dete da i ono ima svoje odgovornosti i zaduženja. Postavite određena pravila ponašanja koja se moraju poštovati. Navike se najlakše usvajaju u detinjstvu, zato krenite od malih nogu da učite svoju decu da budu samostalna. Za to su potrebni uslovi i okolnosti koje vi, kao roditelji, određujete. Ako u svemu pomažete svom detetu, ono će to vama prepustiti. Nemojte raditi ono što dete može uraditi samo. Počnite pomalo da mu zadajete određene zadatke i ono će lako to usvojiti. Naučite svoje dete da samo odloži jaknu i patike nakon dolaska kući, da samo pospremi sto nakon obroka i složi krevet nakon buđenja.

Dozvolite mu da pokuša

Kada vaše dete želi nešto da uradi samo, dozvolite mu. Čak i ako pogreši nemojte ga grditi, već ga pustite da pokuša nekoliko puta, dok ne uspe. Pokažite mu kako pravilno može to da uradi. Budite mu podrška, sve dok ne savlada ono što je naumio da učini. Ne očekujte od svog deteta da odmah sve počne da radi, već mu postepeno usađujte jednu po jednu naviku.

Nagrade za učinjeno

Pohvale deci veoma znače. Kada god uspe da uradi nešto čemu ga učite – pohvalite ga. Obradujte se svaki put kada nešto novo savlada i usvoji kao naviku. Povremeno ga obradujte novom igračkom kao nagradom. To će mu biti podstrek da bude još bolje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ