KOSA     16.06.2020.

ŠAMPON ZA KOSU: Kako odabrati pravi za svoj tip kose?

Bez obzira na to što šampon za kosu spada u proizvode koje gotovo svakodnevno koristimo, žene često imaju problem kako da odaberu pravi za svoj tip kose. Pre svega, morate znati šta je ono što je vašoj kosi neophodno i šta je ono što joj prija, kako biste odabrali odgovarajući šampon za kosu. Mi ćemo vam uz nekoliko smernica olakšati izbor!

pranje kose kod frizera

Upoznajte svoju kosu

Prvenstveno morate upoznati svoju kosu i otkriti njen tip. Ispitajte šta je vašoj kosi potrebno i šta vam odgovara. Bitno je da, pre svega, pogledate sastojke koje šampon sadrži.

Ono što vam savetujemo da izbegavate jesu: silikoni, parabeni, sulfati, brojni konzervansi i alergeni koji vam mogu štetiti.

Šampon za određeni tip kose

Oznaka na pakovanju na kojoj je naznačeno kom tipu kose je šampon namenjen može vam pomoći pri izboru. Ako imate masnu kosu potrebno joj je dobro čišćenje, ali ne previše agresivno. Zato birajte blage šampone. Ako vam je kosa suva najviše vam mogu pomoći maske i pakovanja. Ako vam je kosa farbana, birajte šampone namenjene upravo takvoj kosi kako bi štitili boju. Ako vam je kosa oštećena birajte prirodne proizvode ili sami napravite šampon za taj tip kose!

Birajte prirodno

Kada god možete birajte prirodne proizvode. Sigurno je da su onda manje šanse da će vam neki sastojak uticati loše na kosu. Izbegavajte šampone sa puno hemije.

Pored sušenja kose fenom ili stilizovanja toplim aparatima, poput prese i figara, nije vam potrebno dodatno oštećenje.

Birajte proizvode koji će vam lepo očistiti kosu i negovati je.

prirodni samponi za kosu

Šamponi za svakodnevno pranje

Ovi šamponi su sjajni, jer dobro čiste kosu, a blagi su i ne izazivaju iritacije. Uglavnom sadrže sastojke koji neće štetiti kosi, čak i kada je perete svakoga dana. Najčešće su prilagođeni svakom tipu kose.

Ipak, s vremena na vreme, preporučujemo da koristite šampon za dubinsko pranje kose.

Oni sadrže sastojke koji će vašu kosu baš detaljno očistiti, ali ih ne bi trebalo prečesto koristiti, jer su nešto agresivniji.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ