VESTI     15.10.2019.

Saveti za brucoše – kako se prilagoditi novim okolnostima?

Posle četiri godine srednje škole i ušuškanosti među svojim prijateljima, polazak na fakultet zaista može izgledati teško. Još ukoliko se tom prilikom selite u drugi grad sami, bez porodice i prijatelja, sve će vam se činiti još teže. Međutim, ne brinite, jer ćete sigurno uspeti da se prilagodite novim okolnostima!

Upoznajte grad!

Ako ste zbog fakulteta otišli u drugi grad, nemojte se plašiti da se nećete snaći. Na internetu možete naći mapu gradu, rute gradskog prevoza, i lokacije svega što vam je potrebno. Na jednostavan način se možete orijentisati i stići na bilo koji kraj grada. Kada imate slobodnog vremena šetajte i istražujte grad. Tako ćete otkriti razna mesta po gradu, parkove, kafiće, restorane i slično.

Budite komunikativni!

Nemojte biti povučeni i ćutljivi. Na fakultetu ćete upoznati mnogo ljudi i mnogi od njih vam mogu postati dobri prijatelji. Zato budite komunikativni i nemojte se stalno držati po strani, već stvarajte kontakte i sklapajte poznanstva. Družite se sa kolegama jer će vam onda odlazak na predavanja uvek biti zanimljiviji!

Ne plašite se da pitate!

Ukoliko ste iz porodične kuće otišli u stan gde živite sami, imaćete obaveze koje do sada niste vi završavali. Plaćanje računa, popravke po stanu, menjanje sijalice i slični poslovi su stvari koje su verovatno ranije radili vaši roditelji. Ukoliko nešto ne umete da uradite sami nikada nije sramota da pitate komšije ili nekog poznanika.

Setite se zbog čega ste tu!

Ako nekada dođete u situaciju da vam nedostaje porodica i vaš dom, samo se setite zbog čega ste tu gde jeste. Nemojte samo sedeti i tugovati. Fokusirajte se na fakultet i na svoj zadati cilj. Idite redovno na predavanja, družite se sa kolegama, redovno učite, a slobodno vreme ispunite nekim aktivnostima koje volite. Svaki početak je težak, ali kada imate jasan cilj i želju da ga ispunite, lako ćete prevazići sve prepreke!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ