VESTI     12.11.2020.

Saveti za održavanje higijene doma pored kućnog ljubimca

Održavanje higijene doma nekada je vrlo teško pored kućnog ljubimca. Pored drugih obaveza ljudi zaborave na higijenu životinje koju su odlučili da udome, ali i prostora u kojem boravi. Održavanje higijene doma je zadatak koji morate svakodnevno ispunjavati.

,,Moj pas se nekada inati“, Tamara Ranković.

Najkorisnije za čist prostor je redovno usisavanje. Tamara Ranković(22), vlasnica maltezera, predložiće vam nešto slično kao način da se otarasite potencijalnih dlaka, buvica ili mirisa.

,,Kuću održavamo na isti način kao kada nismo imali psa, samo možda cešće brišemo podove. Nema neprijatan miris, ali opet svaka životinja specifično miriše, pa zato češće brišemo podove. U suštini, održavanje kuće je ostalo isto kao i ranije. Jedina promena koja se dogodila je da smo sklonili dekoraciju ili stvari sa mesta koje ona može da dohvati, pošto će ih pojesti ili razbiti“, iskrena je Tamara.

Kada imate kućnog ljubimca, pored običnih sredstava za kuću koje koristite, korisno je imati i posebna sredstva za čišćenje i dezinfekciju prostora u kom borave i kućni ljubimci. Kada završite sa čišćenjem obavezno provetrite prostorije, čak i zimi! Ovo je idealan savet za održavanje higijene doma pored kućnog ljubimca.

Roleri za uklanjanje dlaka sa odeće mogu se koristiti i za nameštaj i tepihe.  Korisno je imati ga ako se ljubimca linja. Postoje i rukavice za uklanjanje viška dlaka sa ljubimca ali i sa odeće i nameštaja. Tamara smatra da je četkanje i kupanje ljubimca vrlo važan korak za održavanje higijene.

,,Četkamo psa svakog dana na određenom mestu. Moj pas je još uvek beba tako da se linja mnogo. Mislim da je najveći problem da naučite psa gde se vrši nužda. Kada je ljuta neće da obavlja nuždu na peleni, nego namerno na mestima gde zna da ne sme. Kupam je jednom u dve nedelje, ili češće ako se isprlja u šetnji. Ipak, šape čistimo svakodnevno“, kaže ona. 

Kućni ljubimci čini vaš život srećnim i ispunjenim, ali mogu ga učiniti i prljavim. Preduzmite sve što je neophodno kako biste se vi, ali i oni prijatno osećali u sopstvenom domu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ