VESTI     24.10.2016.

Saveti za uspešno rešavanje konflikata u vezi

Idealna veza sa parnerom mnoge asocira na potpuni sklad i nepostajenje bilo kakvih konflikata koji bi poremetili postojeću ljubav i ravnotežu. Realnost je zapravo drugačija – ne samo da su rasprave i neslaganja prilično česti u vezama, već mogu doprineti pobljšanju intime i boljem upoznavanju partnera, čineći vezu još boljom i jačom. Naravno, to ne podrazumeva primenu sile ili upuštanje u beskonačne nekonstruktivne rasprave, već samo uspešno razrešene konflikte koji uključuju dvosmernu komunikaciju i zajednički dolazak do krajnjeg rešenja. Ozbiljna veza koja ima budućnost podrazumeva konstantan rad na njoj i ulaganje napora za prevazilaženje svakodnevnih problema koji će se neosporno javiti.

 

Kada su u pitanju konstruktivne rasprave i efikasno rešavanje problema, nekoliko stvari oba partnera moraju imati na umu:

1

~ Ni u kojem slučaju nemojte vikati, vređati partnera ili primenjivati silu. Sasvim je normalno da se prilikom različitih konflikata u vama akumulira velika količina besa koja ima potrebu da izbije na površinu. Tada se javlja potreba za vređanjem, korišćenjem pogrdnih imena, povišavanjem tona , lupanjem vratima  ili čak bacanjem stvari koje se nađu pri ruci. Ipak, suvišno je govoriti da ovakvi izlivi besa  mogu dovesti  samo do pogoršavanja situacije, udaljavajući vas od uspešnog razrešenja problema. Takođe, ukoliko želite da kritikujete, zapamtite da nikad ne kritikujete partnerovu ličnost već njegovo ponašanje. Kažite šta vam u njegovom ponašanju smeta, ali ga nemojte vređati kao osobu.

 

~Iako postoji problem, to ne znači da se u datom trenutku manje volite. Ponekad je neophodno napomenuti ovu činjenicu prilikom rasprave, podsećajući i sebe i partnera na to koliko vam je vaša veza bitna. Zato svaku raspravu počnite i završite tako što ćete istaći koliko vam je stalo do voljene osobe i kako samo želite da problem koji vam se našao na putu rešite na obostranu korist.

 

~Nemojte biti nepopustljivo tvrdoglavi u svojoj nameri da dokažete da ste u pravu. Budite otvoreni za mogućnost da ste načinili grešku ili da ste samo delimično u pravu, jer ni vi ni vaš partner niste savršeni i možete da pogrešite. U konstruktivnom razrešavanju sukoba u vezi nema mesta tvrdoglavosti i proglašenju “pobednika” – pravi pobednici možete biti jedino oboje ukoliko dođete do zajedničkog rešenja.

 

~ Saslušajte partnera i poštujte njegova osećanja. Ključ efikasne komunikacije leži u slušanju – pokušajte da slušate sa pažnjom osobu sa kojom razgovarate i da zaista čujete ono što vam govori. Nemojte istovremeno razmišljati kako da uzvratite jer na taj način nećete razumeti šta vaš partner oseća  i šta želi da vam kaže. Potrudite se da razumete njegove želje i potrebe i budite spremni na činjenicu da one mogu biti drugačije od vaših.

 

~Ne izbegavajte teške, neprijatne teme, već otvoreno i iskreno govorite o svemu što vas muči. Prikrivanjem pravih osećanja samo rešavate problem kratkotrajno i na površini. Zato, potpuna otvorenost i razumevanje su neophodni ukoliko želite da otkrijete srž problema i rešite ga na adekvatan način..

 

~ Nemojte stvarati osećaj krivice kod partnera. Često se dešava da, ukoliko nam nešto smeta a nismo problem rešili na samom početku, okrivljujemo drugu osobu za nastanak konflikta, nabrajajući sve situacije u kojima su uradili nešto pogrešno. Na taj nečin druga osoba se oseća kao optuženik na klupi kome je jedini cilj da vas ubedi da grešite i da oni nisu krivi. Svaljivanjem krivice samo nepotrebno produžavate raspravu, dovodeći do međusobnog udaljavanja.Ne zaboravite da vaš cilj nije pronalaženje krivca već zajedničko rešenje problema.
~ Na kraju, kada ste shvatili zbog čega problem postoji i na koji način utiče na vas i vašeg partnera, potrebno je da iznesete nekoliko konkretnih i ostvarivih predloga koji bi mogli da problem reše. Ponekad je potrebno više vremena da dobro razmislite koji bi to predlozi mogli biti, ali uvek budite spremni na mogućnost da je potrebno da načinite određene ustupke kako biste došli do kompromisnog rešenja koji će zadovoljiti obe strane.

 

Izvor fotografija: http://giftedchallenges.blogspot.rs/2015/07/gifted-adults-and-relationships-ten.html, http://www.huffingtonpost.com/jackie-pilossoph/relationship-advice-fight_b_3875155.html.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ