INTERVJU     11.06.2021.

„Savlađujući prepreke u sebi, postajemo bolji ljudi“, Kristina Madić, urednica Focus radija

Kristina Madić, dama prelepog stasa i glasa koji slušamo u „Antistres jutro sa Kristinom“ na Focus radiju. Ona je inače glavna i odgovorna urednica Focus radija, stalna članica Sekcije za žensko preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije i dobitnica priznanja Najžena XXI veka.

Sa Kristinom smo pričali o radiju i slušanosti istog, preduzetništvu i mnogim drugim zanimljivim stvarima.

Glavni i odgovorni urednik ste Focus radija. Koliko se zapravo danas sluša radio?

Živimo u vremenu sveopšte digitalizacije, koja se savršeno uklapa u brzi ritam života. U urabanim sredinama brzo živimo, brzo radimo i nažalost se jako malo odmaramo.
Usled takvog načina života, ljudi nemaju puno vremena da se posvete konzumiranju vizuelnih sadržaja. Sve se radi u pokretu sa fokusom od najviše nekoliko minuta.

Podcast sadržaji, audio knjige, Internet radio stanice, Striming servisi će zauzeti značajan prostor na tržištu pružanja informacija. U skladu sa navedenim očekuje se povećanje broja slušalaca radija i sličnih audio medijskih formata na Internetu.

Preduzetnica ste više od dve decenije, stalna članica Sekcije za žensko preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije. Koje su to poteškoće sa kojima se suočavate kao uspešna preduzetnica?

Srbija je kao što svi znamo još u tranziciji. Dosta stvari se sporo menja, samim tim zakonski okviri ne prate ekonomski i socijalni razvoj u svetu, brzinom koja bi bila poželjna. Sami privrednici takođe, mnogo toga očekuju od države, ne shvatajući da su i oni sami odgovorni za kreiranje povoljnog tržišnog okruženja.

Samo ličnim uspehom i povećanjem kritične mase uspešnih ljudi, možemo doprineti sveukupnom razvoju srpskog tržišta i kreiranju kompanija, koje će imati kompetitivne prednosti i na svetskom tržištu.

Dobitnica ste i prestižnog priznanja Najžena XXI veka. Opišite nam šta je zapravo najžena XXI veka prema Vašem mišljenju?

Naša, tradicionalna sredina na Balkanu, rađala je pretežno uspešne muškarce. Ženama je bilo teško da se dokažu u svojim zanimanjima pored porodičnih obaveza. Ta slika se značajno menja i sve je više uspešnih dama na ovom podneblju.

Žena XXI veka po meni je dama koja je vredna i trudi se da uspe i napreduje, unapređujući svoje znanje i veštine. Pored toga podjednako nastoji da vreme posveti svojoj porodici. Na ovaj način kreiramo spoj tradicije i budućnosti, koji čuva porodicu i na taj način doprinosi jačanju društva kao celine.

Vodite veoma priznate i velike manifestacije koje nagrađuju uspešne preduzetnike. Pritom ste i dobitnica nekolicinu istih. Koji su Vaši saveti za istrajnost i uspeh u biznisu?

Poslovanje nikada nije jednostavno. Ako vam neko kaže da je uspeti lako, nije sam iskusio preterani uspeh.

Moj pristup je biti organizovan, imati jasnu viziju cilja koji se želi postići, napore podeliti u izvodljive celine i marljivo raditi kako bi se ciljevi uspešno postigli.

Neobično je važno jedan deo dana posvetiti saznavanju i učenju. Samo kombinujući stalno učenje i rad moguće je odgovoriti izazovima koji se neminovno javljaju tokom poslovanja na tržištu.

Kako biste opisali sliku ženskog preduzetništva u Srbiji?

Polako se stvara povoljno okruženje, a samim tim i uslovi za razvoj ženskog i svakog drugog preduzetništva. Sve je manje poslova, koji se mogu obavljati čitav život. Mnoga zanimanja sa trenutnim razvojem tehnologije neće postojati u narednih pet godina. Samo razvijanje svesti kod ljudi, da je preduzetništvo pozitivan pristup, može smanjiti strah da se upuste u nemirno more tržišta.

U kojoj meri smatrate da su žene jedna drugoj podrška?

Sabornost u Srbiji je nešto što je našu naciju održalo slobodnom milenijumima .
Tako je i u biznisu. Razvoj saradnje, kolegijalnosti i zdrave konkurencije, jedini je način da razvijemo zdravo domaće tržište koje će biti rasadnik inovacija i novih ideja. Zajedno možemo sve.

Da niste u medijima, čime biste se bavili?

Moja velika ljubav je muzika. Verovatno bih se posvetila muzičkoj industriji, kao vokalni solista ili instrumentalista. Muzika će zauvek ostati moja velika ljubav.

Vaš životni, poslovni moto? 

Moj životni moto je preuzet iz citata Dostojevskog:

„Smiri se gordi čoveče i pre svega savladaj svoju gordost! Istina nije van tebe, već u tebi samom. Nađi sebe u sebi, potčini sebe sebi, savladaj sebe i ugledaćeš istinu.“ – Dostojevski.

Kao neko sa dovoljno životnog iskustva, mogu reći svim preduzetnicima da se većina prepreka nalazi u nama.
Samo savlađujući te prepreke, u sebi, postajemo bolji ljudi. Pola puta ka uspehu je time pređeno. Ostaje da se posvetimo vrednom i marljivom radu, i uspeh neće izostati.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ