INTERVJU     14.10.2020.

“Savršena šminka je kada se devojka pojavi i svi pomisle koliko je ona lepa, a ne koliko je dobar make up”, Sanja Orlandić Sretković, šminker

Aleksandra Sanja Orlandić Sretković jedna je od najpoznatijih domaćih šminkera. Ovom profesijom bavi se već dvadeset godina, šminkala je neke od najlepših žena Srbije, ima svoju školu šminkanja. Za sebe kaže da je kreativac i strastveni  zaljubljenik u šminkanje i ljude.  Za Jolly magazin otkriva koje svetske zvezde bi volela da našminka, koji je najveći kompliment dobila za svoj rad i šta joj je najveća inspiracija!

Imali ste priliku da šminkate neke od najlepših žena Srbije. Ko je najmanje zahtevan, a ko najzahtevniji za šminkanje? 

Najmanje su zahtevne žene koje su navikle zbog profesija kojima se bave da su često pod četkicama make up artista, a najzahtevniji klijenti su oni koji se retko ili nikada ne šminkaju. 

Da li se svakom klijentu dajete podjednako ili se vodite onim ko šta u Vama probudi to i dobija? 

-Apsolutno svaki klijent dobija moju punu posvećenost i pažnju  bez obzira ko sedi na stolici, VIP klijent ili devojčica koju šminkam za malu maturu. 

Odakle crpite inspiraciju i da li ste nekada pomislili da prestanete sa šminkanjem? 

-Šminkanje je moja ljubav, strast i pokretač. To je beskrajno kreativan posao.  Inspiracija su mi sami klijenti i njihova energija i harizma. Planiram da se bavim ovom profesijom do kraja svog života – kao šminker i edukator. 

Radili ste nebrojeno mnogo editorijala, spotova i slično. Sa kim biste uvek iznova sarađivali i zašto? 

-Prva mi pada na pamet Lena Kovačević. Osim što je fantastičan umetnik, ona je i privatno osoba puna vrlina kojima se privatno divim. Uvek tačna, profesionalna, zahvalna, porodična žena bez ikakvih skandala, plus topla osoba. 

Olivera Jovićević i ja smo tim već 8 godina i nemam reči kojima bih opisala tu odmerenost, profesionalnost, odgovornost prema poslu. Od nje sam mnogo toga naučila. Privatno takođe ima sijaset osobina koje su za svaki respekt. 

Koji je najveći kompliment koji ste dobili za svoj rad? 

-Najponosnija sam kada mi na šminkanje privatno dođu naše, a svetske  manekenke, koje su  šminkali neki od najčuvenijih šminkera na svetu, i kažu mi da  su lično najzadovoljnije i sebi najlepše kad izađu ispod mojih četkica. 

I ogroman je kompliment kada imaš poštovanje svojih kolega

Koje tri dame sa svetske scene biste voleli da našminkate i zašto? 

 Anđelinu Džoli, Jlo, Rijanu.  

Anđelinu jer mi se uvek čini da šminkeri nisu izvukli maksimum iz njene lepote. Često mi izgleda umorno, prebledo, ili nedovršeno. Pričam o fotografijama na kojima nije isfotošopirana. 

Jlo jer mi je večita inspiracija i zena kojoj se neizmerno divim. Njena energija je sve! 

Rijanu jer je uvek savršeno našminkana i gotovo svaki stil joj lezi. Ona bi mi bila šminkerski izazov! 

Koja je najvažnija lekcija u vezi sa šminkanjem koju svaka devojka treba da zna? 

-Najvažnija lekcija koju svaka devojka treba da zapamti je da make up treba da je u vašoj službi. Savršena šminka  je  kada se  devojka  pojavi  i  svi pomisle koliko je ona lepa, a ne koliko je dobar make up

I da nijedan make up neće dobro stajati na licu koje nije negovano i hidrirano. Dakle nega pre svega

Kada pogledate celu svoju karijeru da li postoji nešto što biste promenili ili saradnja koju ne biste ponovo prihvatili? 

-Za 20 godina bavljenja ovom profesijom ne bih promenila ni jedan korak. Nije kliše, znate zbog čega?  Svako iskustvo je bilo dragoceno. Neko mi je bilo mučitelj.. neko učitelj, ali baš svako me je načinio ovim sto sam danas – Kreativac, edukator i  strastveni  zaljubljenik u šminkanje i ljude

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ