TELO     05.08.2020.

Šećerna bolest nije prepreka za normalan način života!

Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj povećavanja nivoa šećera u krvi do kojeg dolazi kada gušterača prestane potpuno ili delimično da proizvodi hormon insulin. Šećerna bolest je jedna od najčešćih bolesti, od koje mogu oboleti svi, nezavisno od pola.

aparat za merenje secera

Kako izgleda život sa dijabetesom?

Na neki način ljudi koji imaju dijabetes, izloženi su rizicima.

Šećerna bolest povećava rizike od gubitka vida, moždanog i srčanog udara, amputacije. 

Takođe, ako se ne lečite, dijabetes onda izaziva problem na krvnim sudovima. Ako postoje neke zdravstvene smetnje u vezi sa dijabetesom, to može da  uzrokuje invaliditet. Zato, vrlo je važno da prepoznate simptiome. Prvi simptom je žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine, malaksalost. Dijabetes može biti nasledan.

Ukoliko imate neke od simptoma – obavezno idite na pregled!

spricer sa iglom

Ishrana

Što se tiče ishrane, medicina je napredovala tako da se ne morate odricati previše. Ne morate u potpunosti prestati sa  slatkišima. Trebalo bi da ih jedeti u kombinaciji sa lako svarljivim sastojcima.  Najvažnija je umerenost.

Ključno je da proteine unosite svaki dan kroz redovne obroke.

 Kućna nega

Većina pacijenata koja se upućuju na kućnu negu starija je od 65 godina. U koliko ste neko ko pomaže pacijentu, na prvom mestu morate sakupiti istoriju bolesnika, prognozu, korišćenje hitne pomoći. Precizna dokumentacija je izuzetno važna kako bi se sa pacijentom postupalo na pravi način.

Sprečavanje i lečenje dijabetesa

Postoje dva tipa dijabetesa, tip 1 i tip 2. Tip 2 ima 80-90%  od ukupnog broja pacijanata sa dijabetesom.

Tip 1 se javlja kod dece, odnosno u mlađem uzrastu, javlja se i kod potpuno zdravih. Tip 2 se javlja kod starijih, posle 40. godine, najčešće kod gojaznih.

Razvoj dijabetesa možete sprečiti ako se zdravo hranite i vežbate. Svako lečenje je individualno. Ako se ne pridržavate pomenute dijete i fizičke aktivnosti, nažalos,t onda je mala šansa da lečenje lekovima uspe.  Ipak,  šećerna bolest se može uspešno lečiti!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ