VESTI     19.02.2020.

Sigurni znakovi da je brak u krizi

„Dobar brak ne nastaje kada se sretnu savršeno srodne duše, već kada dvoje nesavršenih ljudi nauče da uživaju u svojim različitostima.“ Ako odlučimo da tako mislimo o braku i prestanemo da tražimo savršenstvo u sebi, svom partneru i svom braku, možda uvidimo da naš brak jeste dobar. Svako neslaganje u braku pokušajte da rešite tako što na umu imate sledeću istinu: Moj supružnik je moj prijatelj, nije moj neprijatelj – ili zajedno pobeđujemo, ili zajedno gubimo. Međutim, kada u braku jedno dobija a drugo gubi, onda bi trebalo razmisliti, napraviti analizu i videti da li je pošteno, prema sebi ili partneru, ostati u takvom braku.

Određene stvari ne zahtevaju nikakvu analizu, jasno je šta treba uraditi kada se javi sledeće:

  • Primena nasilja
  • Pretnja da će do nasilja doći
  • Drsko ili bezobzirno ponašanje koje ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice, odnosno, ponašanje kojim član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog ili drugih članova porodice

U gore navedenim slučajevim se poziva Policija (192) i spašavaju se život i zdravlje, a ne brak.

Ipak, kada nemamo granične situacije, kada svoj brak možemo nazvati prijatnim i zdravim, ali kada nismo sigurni da li je naš brak ono što nama kao individui odgovara, onda je potrebna dublja analiza. Postavite sebe – svoje emocije, karakter, navike, promene koje ste doživeli tokom braka (svi se menjamo), ciljeve, želje i vizije naspram partnerovih pa ih zatim uporedite da vidite da li mogu zajedno da idu u istom smeru. Možda ćete videti da nešto ide, a nešto više ne. Biće vam jasno ukoliko ste iskreni prema sebi i međusobno. Ne postoje sigurni znakovi da je neki brak u krizi, jer je svaki brak drugačiji, a pritom svaki brak čine dve različite osobe koje, ako imaju dovoljno ljubavi, poštovanja, razumevanja i želje da ostanu zajedno, mogu proći kroz svaku krizu. Čak i kroz više različitih kriznih perioda. Pored toga, svako svoj brak zamišlja i uređuje drugačije. Ne postoji fina formula u koju možete da stavite parametre i izračunate da li je brak u krizi. Brak je „živ“, raste, razvija se i menja, a samo supružnici mogu znati da li je sve to po njihovoj meri i želji.

Ipak, možda postoji nešto što bi trebalo da bude jasan znak da je brak u krizi, a to je sreća. Ako je osećaj sreće počeo da se gubi, kriza je sigurno nastala, ali kao što smo već rekli – krizne situacije mogu da se prevaziđu i poprave. One čak u nekim slučajevima i ojačaju brak.

Najbitnije je da znamo preko čega nikako ne smemo da pređemo i da nikada nasilje ne nazivamo „krizom“ već „nasiljem“.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ