DUH     30.11.2023.

SMANJITE ANKSIOZNOST ZA SAMO 23 SEKUNDE: Psihoteraput otkriva kratku vežbu koju možete da radite uvek i svuda

Dr Kori Jager, psihoteraput Detroit pistonsa, američkog košarkaškog kluba koji igra u NBA ligi, otkrio je jednostavnu praksu kako da za samo 23 sekundi smanjite stres i anksioznost. Tražio je način kako da košarkaš smanji otkucaje srca između poziva za faul i slobodnog bacanja, i otkrio je da je to moguće uz malo svesnog disanja.

Ako NBA igrači mogu efikasno da iskoriste 23 sekunde pod takvim pritiskom, možete i vi efikasno da iskoristite male trenutke tokom svog dana. Dobra strana ove vežbe jeste što možete da je radite uvek i svuda, a da drugi to uopšte ne primete. Na primer, možete vežbu od 23 sekundi praktikovati pre sastanka ili važnog telefonskog poziva. Umesto da bezumno skrolujete društvene mreže, opsesivno razmišljate šta ćete reći na sastanku i kako ćete izvesti neko zadatak ili proveravate poruke, vi udahnite duboko i budite potpuno prisutni u trenutku. Bez obzora gde ste, uvek možete da se zaustavite da biste se ponovo fokusirali, da smanjite napetost i otkucaje srca za izuzetno kratko vreme. Sve što je potrebno je 23 sekunde.

Kako se izvodi vežba od 23 sekunde za smanjenje anksiotnosti i napetosti?

Prvo, obratite pažnju na svoje raspoloženje u datom trenutku. Napišite rečenicu ili dve o tome. Podesite tajmer na 23 sekunde, pa jednostavno udahnite duboko. Obratite pažnju na to kako se vaš dah kreće po celom telu. Dok vam pažnja luta, pozovite svoj fokus nazad na dah. Kada istekne 23 sekunde, rekinite vežbu i primetite da li se vaše raspoloženje uopšte promenilo.

Foto Pixabay

Više put au toku dana praktikujte ovu vežbu, iskoristite trenutak da udahnete i ponovo se usredsredite. Obratite pažnju kada je vežba delovala, a kada ste morali da je ponovite. Zabeležite to konkretnije tako što ćete zapisati trenutak, datum, vreme, kako ste se osećali, lokaciju…

Možete otkriti i važne stvari o sebi, kao što je na primer da li vam je bolje da se fokusirate ujutro nego uveče; Imate li problema sa opuštanjem kada ste u javnosti?; Da li vas prisustvo određenih pojedinaca ili određenih zadataka čini posebno napetim? Na ovaj način možete dobiti odgovore koje stvari u svom životu treba da promenite, od kojih ljudi treba da se distancirate, šta je vredno truda, a šta vas previše iscrpljuje…

Kada praktikujete ovu vežbu dubokog disanja od 25 sekundi, možete izgovarati afirmacije, radite je zatvorenih očiju, onako kako vama najviše prija. Uložite tokom dana vreme u svoje opuštanje, mir, mentalnozdravlje – ne dozvolite da vas napetost i stres obuzmu i ukradu vam fokus, svest o lepoti sadašnjegtrenutka.

Izvor: Sensa

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ