JollyWoman

Smernice za pravilno konturisanje lica

Šminka Lice
29.10.2019.

Konturisanje lica je postalo neizostavan korak kada je šminkanje u pitanju! Iako vam deluje komplikovano, vrlo lako ćete ga savladati uz nekoliko smernica, a za pravilne konture lice će vam biti potrebno manje od deset minuta. Sam smisao konturisanja, odnosno senčenja, je da se istaknu određeni delovi na licu. Tako možete postići svežiji izgled, suziti nos i lice, istaći oči i jagodice. Ali, pre nego što se upustite u konturisanje, potrebno je da utvrdite oblik lica, kako biste ga senčili na pravi način.

Neophodna šminka za konturisanje:

  • baza za lice
  • tečni puder
  • korektor
  • puder u prahu
  • bronzer
  • rumenilo
  • hajlajter
Konturisanje grafikon
Način konturisanja u zavisnosti od oblika lica

Konturisanje okruglog oblika lica

Ovaj oblik je najširi u predelu jagodica i bez oštrih uglova, a zaobljen duž linija čela i vilice. Ovo lice treba suziti uz pravilno senčenje lica. Prvo stavite tečni puder, nakon toga prstima opipajte jagodičnu kost, ako ona već nije uočljiva i na to mesto, nanesite rumenilo od ušiju prema nosu. Bronzer oko kose uz ivice čela. Izbegavajte vrh čela, jer ćete tako skratiti lice. Bronzer nanesite na one delove koje hoćete da sakrijete ili suzite. Ako želite možete osenčiti i deo ispod glave, odnosno sam vrh vrata, ispod vilice. Na vrh jagodica stavite hajlajter, a ako nemate masnu kožu, onda na sredinu brade i na sredinu čela prema vrhu. Hajtlajter se stavlja na delove lica na koje želite da skrenete pažnju. Onda kada želite da suzite nos, hajlaterom izvucite jednu crtu po dužini nosa, kako bi on delovao uže.

Konturisanje ovalnog oblika lica

Širina čela i vilice je približno ista. Za ovakav oblik lica je karakteristično  da su malo širi u predelu jagodica, nego u predelu vilice i čela. Kod ovalnog oblika lica nemate šta da prikrivate, pa je veoma dobar za šminkanje uopšte. Jedino što treba da istaknete su jagodice, ukoliko vam nisu prirodno naglašene ili imate širi nos, ili preoblu vilicu. Na jagodičnu kost staviti bronzer za lice, iznad rumenilo i malo hajlatera. Bronzer nemojte stavljati na čelo, jedino malo ispod vilice.

Konturisanje slika

Konturisanje četrvtastog oblika lica

Ovaj oblik lica ima široko čelo sa četvrtastom vilicom. Čelo i vilica su približno jednake širine. Sloj tečnog pudera nanesite kao bazu. Hajlajter nanesite na predeo oko očiju, na sredinu čela i na sredinu brade. Uglove čela i vilice osenčite sa bronzerom kako bi postigle dodavanje definicije čelu. Sve izblendajte četkom, a potom dodajte još jedan sloj tečnog pudera da bi sve konture lica delovale mekše. Nakon toga, svetlim puderom u prahu pređite ispod očiju, preko čela i brade. Vaše lice će delovati uže i brada mnogo definisanije, a bore oko očiju će nestati. Na kraju, jagodice istaknite sa rumenilom.

Konturisanje srcolikog oblika lica

Ovakav oblik lica karakteriše širina u predelu čela i jagodica, gde se lice sužava ka vilici. Linija brade kod ovog oblika uglavnom nije istaknuta. Srcolik oblik je dosta zahtevan jer morate suziti čelo, a proširiti deo oko vilice. Na sredinu obraza iznad kosti, stavite samo rumenilo. Na čelu hajlajterom nacrtajte par linija u obliku lepeze I  iscrtajte predeo oko očiju i bradu. Ovim ćete skrenuti pažnju na centar lica. Da suzite jagodice uvucite obraze, a potom bronzerom popunite praznine da bi istakle jagodice. Istom nijansom, osenčite deo iznad čeone kosti da bi suzile čelo. Sve ujednačite četkom, prekrijte puderom i fiksirajte puderom u prahu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!