LICE     05.06.2019.

ŠMINKA: Da li sledite pravilan redosled šminkanja?

Rutina šminkanja danas se mnogo razlikuje od one koja je vladala pre deset i više godina. Susreli smo se sa novim proizvodima poput prajmera i hajlajtera, a posebno se stavlja akcenat i na pravilno konturisanje lica. Svi aktuelni trendovi nas prilično zbunjuju prilikom odabira između neophodnih proizvoda za šminkanje, koji su ključni za lep izgled lica, i onih koji to baš i nisu.

Prosečna rutina šminkanja svake devojke sada ima mnogo više koraka, a da li ste upućene u pravilan redosled istih? Pored kvaliteta proizvoda koji koristite, veoma je važan i redosled, kako bi šminka lepo izgledala na vašem licu i bila što postojanija.

Evo pravog redosleda:

  1. HIDRATACIJA KOŽE

Šminka se uvek nanosi na dobro očišćenu kožu , koja je tonirana i hidrirana dnevnom kremom ili serumom. Kremu bi trebalo da nanesete barem 15 minuta pre nego što krenete sa šminkanjem, na taj način ćete izbeći da se prajmer i puder upiju zajedno sa njom.

2. PRAJMER

Prajmer je barijera između kože i šminke, predstavlja bazu za puder. On čini da šminka bude dugotrajnija, popunjava pore i fine linije, zaglađuje kožu. Nanesite ga prstima, utapkavajući u lice, ali tek kada se dnevna krema dovoljno upije.

3. OBRVE

Iako su mnoge od vas obrve ostavljale za kraj, one su upravi treći korak po redu. Dok se prajmer upije, vi iskoristite to vreme i iscrtajte vaše obrve.

4. OČI

Nakon što ste sredile obrve, kompletno našminkajte oči, jer ćete tako izbeći da vam čestice senke popadaju po tek nanetom puderu i naprave bespotrebni nered.

5. TEČNI PUDER

Tečni puder nanesite po celom licu, izbegavajući okoloočnu zonu – tu se nanosi korektor. Možete ga naneti prstima, ali se preporučuje, ipak, da koristite odgovarajuću četkicu ili beauty blender, kako ne bilo fleka po vašem licu.

6. KOREKTOR

Sve bubuljice, ožiljci i fleke koje tečni puder nije uspeo da prekrije – prekriće upravo korektor! Takođe, korektor nanosite i na podočnjake, kako biste posvetleli i izjednačili regiju.

7. KONTURISANJE LICA

Za definiciju lica najbitniji su sledeći proizvodi: rumenilo, bronzer i hajlajter. Prema savetu šminkera, prvo nanesite bronzer ( na ispod jagodične kosti i slepoočnice), potom rumenilo (na same jagodice) i na kraju hajlajter ( na vrh jagodica, kao završni korak).

8. USNE

Ne zaboravite da i usne redovno negujete, kako bi karmin na njima delovao što lepše. Na suve usne nanesite olovku, zatim malo balzama i potom karmin ili sjaj – mnogo duže će trajati.

9. PUDER ZA FIKSIRANJE ILI FIKSATOR

Za kraj, nanesite tanki sloj transparentnog pudera za fiksiranje, kako biste bili sigurni da se vaša šminka neće pomeriti tokom čitavog dana. Ukoliko ne želite mat efekat, već samo dugotrajnost, onda se opredelite za fiksator u spreju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ