SCENA     16.05.2020.

Srpska književnica za humanu akciju dobila priznanje!

Širom Evrope, književnici i kulturni predstavnici svojih država su tokom prethodnog vanrednog stanja putem društvenih mreža na različite načine pokušavali da ulepšaju svojoj publici kućnu izolaciju. Brojnim video zapisima, statusima, poezijom, humanitarnim radom nastojali su da osvoje simpatije. Upravo za svoj humani rad srpska književnica je dobila i priznanje.

U Republici Srbiji, eminentna i mnogonagrađivana književnica Božica Velousis je iz svog doma organizovala brojne humanitarne akcije i donacije. Ona je ujedno prezentovala i srpsku autorsku poeziju i sve ono lepo što nacionalna kultura Srbije donosi. 

Organizovala je niz humanitarnih akcija za građane prestonice, a neke od njih su u minulom periodu pomenute u domaćim medijima. Tako je dobro poznata humanitarna akcija za penzionere Opštine Čukarica, zatim žrtvama porodičnog nasilja, samohranim majkama, socijalno – ugroženim porodicama…

Tim povodom, za prepoznat nesvakidašnji doprinos, širenje mira, humanosti i dobrote u Srbiji i Evropi u doba pandemije Korona-virusa dobija nagradu. Sve to u okviru očuvanja mira u svetu, sigurnosti i ljudskih prava, odlukom predstavnika renomirane asocijacije „ World literary Forum for Peace and human right“ WLFPH, jedine slične organizacije u južnoj Aziji. Našoj književnici je uručena specijalna, internacionalna povelja. Povelja je u vidu sertifikata u kategoriji „ Zaštita od C19“ za sve vreme humanosti i posvećenosti kroz umetnička dela! Ovo priznanje potvrđuje da se književnica svečano zavetovala da ostane kod kuće i iz svog prostora nesebično neguje i održava kulturnu misiju.

Književnica smatra ovo priznanje počasnim u svojoj dosadašnjoj karijeri. Ona tvrdi, period koji je sada iza nas još dugo će biti aktuelna tema, koja će se u budućnosti obrađivati i ozbiljno istorijski proučavati i učiti. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ