TELO     01.05.2020.

Šta je metabolizam i koliko hrane treba uneti dnevno?

Danas se cela fitnes zajednica vrti oko kalorija, mršavljenja, gojenja, gluteusa. Hrana se svodi na kalorije, postizanje nekog zacrtanog cilja. Sigurno ste se i vi milion puta do sada pitali: Šta je to metabolizam? Kako se računa bazalni metabolizam? Koliko hrane treba da unosim da bih smršala? Koliko hrane treba da unosim da bih se ugojila?

Na sva ova pitanja odgovorila je Jelena Šijak, urednik bloga hoćudabudem.fit i neko ko je dugo u treninzima, zdravoj hrani.

Jelena siljak o metabolizmu

Šta je to metabolizam?

Metabolizam ume da zvuči kao neka fensi reč za nešto toliko mega kompleksno da ga ni najveći znalci interneta ne razumeju do kraja. Neki tamo termin, za neke blagoslov, za druge kletva. Predefinisana komponenta koja mnogo ima uticaja na naš izgled. Velike su muke ljudi sa ‘sporim metabolizmom.’ I blagosloveni su oni sa ‘brzim‘. 

Legenda kaže da srećkovići sa brzim metabolizmom mogu da jedu šta god da požele, a onim drugim mučenicima se ‘i voda lepi’. Legenda tako kaže da sirće na prazan stomak, papričice ili cimet sa medom mogu mistično da ubrzaju taj proces. E, i ne daj Bože da ga jednom ‘upropastite’, ostaćete u problemu za sva vremena. Oh, ima tu priča i priča.

trening za metabolizam

Elem, dok vam pišem jedan oooogroman članak o brzom i sporom metabolizmu, bacite se na detaljno čitanje i proučavanje ovog. Videćete, biće u jednom trenutku važno da vam sve ovo bude potpuno jasno. 

Pa da vidimo objašnjenje šta je to metabolizam.

sta je metabolizam

Za ostale odgovore, između ostalog koliko je potrebno dnevno unositi hrane posetite „Šta je metabolizam i koliko hrane treba uneti dnevno

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ