TELO     18.02.2019.

Šta je puls i kako nam on moze pomoći?

Puls predstavlja ritam rada srčanog mišića koji svojim otkucajima kroz aorte pumpa krv ka ostatku tela. Arterijski puls se izražava brojem otkucaja srca u minuti, pokazatelj je zdravstvenog stanja i utreniranosti organizma. Srce zdrave osobe normalno je da ima od 65 do 85 otkucaja u minuti kada se organizam nalazi u stanju dnevnog mirovanja bez fizičke aktivnosti. Kod utreniranih osoba i sportista puls u stanju dnevnog mirovanja može da bude dosta niži od ovih vrednosti( kod nekih sportista kao što su biciklisti i maratonci broj otkucaja može da bude i oko 40 u minuti), razlog tome je vrlo jak srčani mišić koji je usled izlaganju velikim opterećenjima i čestim fizičkim aktivnostima hipertrofirao, dok se kod dece i trudnica može sresti povišen puls u odnosu na normalne vrednosti. Ako vam puls u stanju dnevnog mirovanja prelazi 100 otkucaja u minuti ušli ste u zonu ubrzanog srčanog ritma koji se naziva tahikardija, dok se usporeni srčani ritam naziva bradikardija i on iznosi manje od 40 otkucaja u minuti (u oba slučaja trebalo bi da posetite vašeg lekara). Pored merenja u stanju dnevnog mirovanja, puls se meri i odmah nakon jutarnjeg buđenja i to je period dana kada nam je pored spavanja broj otkucaja najmanji. Ono što je vrlo  važno za planiranje programa treninga je određivanje vrednosti maksimalnog pulsa – max HR

Formula za određivanje max HR je:

Max Hr = 220-godine

Dobijena vrednost nam pomaže da lakše odredimo da li je naš srčani ritam u skladu sa željenom vrstom treninga, kao I to kolika nam je gornja granica u pogledu opterećenja.

Jedan od najboljih pokazatelja nivoa utreniranosti je brzina oporavka posle napora tj. koliko je potrebno organizmu da uspostavi normalan srčani ritam, osobe koje su u boljoj kondiciji se brže oporavljaju i potrebno im je manje vremena.

Prvi najprostiji i najzastupljeniji način merenja pulsa je postavljanjem srednjeg prsta i kažiprsta šake na kartoidnu arteriju koja se nalazi na bočnim stranama vrata. Kada počnete osećati puls izbrojite otkucaje srca u toku jednog minuta (za brže određivanje možete da merite u trajanju od 10 sekundi pa da pomnožite sa 6). 

Drugi način je korišćenje pulsmetra, to je uređaj koji se sastoji iz dva dela: predajnika koji se nalazi u traci koja se obmota oko grudnog koša i prijemnika, odnoso ručnog sata, na kome možemo pročitati vrednosti ( većina teretana poseduje savremene kardio linije gde možete ove  vrednosti pročitati i na monitoru sprave na kojoj se nalazite). Ono što bi još trebalo da znate vezano za vaš srčani ritam je da na njega može da utiče konzumiranje lekova kao i štetni uticaji: stres, preveliki zamor, alkohol, cigarete,…

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ