BEBA     28.06.2018.

Šta je dojenje na zahtev i isključivo dojenje? – Vesna Milosav-Brkić, vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja Roditelj

Dojenje na zahtev poželjno je da počne od dana bebinog rođenja. Prvi sat nakon rođenja, poznat kao zlatni sat, najpoželjniji je za prvi podoj, jer je to ujedno i prva bebina vakcina – kolostrum, početno mleko kog ima malo i prepuno je antitelima koja štitebebu od svega onoga što je na rođenju i u prvom kontaktu sa mamom pokupila sa njene kože, dojke. To je ujedno i početak izgradnje bebinog imunog sistema, a dokle god je beba dojenana i pasivnog bebinog imunog sistema preko majčinog mleka. Ukoliko podoj nije moguć prvog sata nakon rođenja, poželjno je da on bude što pre je moguće.

Poželjno je da od rođenja mama i beba budu zajedno. Baby friendly program predstavlja jedan sistem gde su mama i beba zajedno i ne razdvajaju se od porođaja i savršen je za uspostavljanje dojenja i posebne veze između mame i bebe od prvog trenutka od rođenja. U Srbiji ovaj sistem ne postoji, zastupljen je Rooming in koji se često greškom naziva baby friendly, a predstavlja to da su mama i beba zajedno u sobi, ali bebu odvode na preglede, nekada u dogovoru sa mamom bebu odvedu u boks sa bebama na neki period ili preko noći da bi se mama odmorila, ili se iz bilo kog drugog razloga mama i beba odvajaju. Razlika je u tome što kod BF programa beba ne ide nigde od mame, već pedijatri i neonatolozi dolaze u sobu kod mame i bebe i sve preglede obavljaju tu. Bilo kako bilo, Rooming in, kao najsličnija varijanta baby friendly programa je i najpoželjnija za dojenje na zahtev od rođenja.

Nekada je Rooming in nemoguć iz nekih razloga, u nekim porodilištima nakon carskog reza bebe su u posebnim boksevima, a mame u apartmanima ili na odeljenju intenzivne i poluintenzivne nege nakon operacije. Tada mame dobijaju svoje bebe u određenom vremenskom periodu, a najčešće par puta dnevno, nekada noću, ili čak noću ne. Neretko u ovakvom sistemu bebu dodatno dohranjuju adaptiranim mlekom, i ovde nije moguće dojenje na zahtev od rođenja. Da ne obeshrabrim sada mema koje ne mogu da izmene sistem u porodilištu, u kom god sistemu posle porođaja bile, to traje veoma kratko, često 72h ukoliko je sa mamom i beom sve u redu, a nakon toga mama i beba mogu da otpočnu svoj, tačnije bebin sistem dojenja na zahtev, i kod kuće više nema prepreke za ono što je najzdrvaije i najbolje za bebu i mamu.

A šta je zapravo dojenje na zahtev, i isključivo dojenje?

Dojenje na zahtev je dojenje bebe na prve znake gladi, žeđi, uznemirenosti, bez čekanja da se beba rasplače i pokaže jasne znake gladi ili potrebe za mamom. Sve počinje bebinim komešanjem još iz sna, okretanjem glavice levo-desno, traženje dojke, sledeći stepen je sisanje svoje usne, ručica ili nečega što se bebi nađe blizu usana (ćebence, jaatučić)… i nakon toga počinje alarm, kenjkanje, stenjanje i na kraju pošto niste odgovorili na bebine prethodne znake gladi, beba se jako rasplače. Ukoliko sačekate poslednji alarm da se beba rasplakala, već ste zakasnili sa reagovanjem i sada je potrebno prvo da smirite svoju bebu na neki drugi način i tek onda je smirenu stavite na dojku. Bitno je ne dočekati bebin plač kao jasan znak gladi, već reagovati ranije, kada je beba još smirenija, jer se tada lakše otpočinje podoj jer ni mama ni beba nisu uznemirene kao što je slučaj kod rasplakane bebe. Možda ćete dobiti savet da pustite bebu malo da plače, i slušate njen plač, jer će on podstaći laktaciju. Istina je da će slušanje plača bebe podstaći laktaciju ali ništa od dojenja na prve znake gladi neće biti efikasnije za podsticanje i pravilno uspostavljanje laktacije. Nekada kada čuje plač bebe, čak i ne svoje bebe  mami krene po automatizmu refleks otpuštanja mleka, i mama samo primeti da joj je majica mokra. Ipak  nemojte čekati da se to desi, jer slušanjem bebinog plača pokreće se i adrenalin, koji je zaprvao prouzrokovan stresom, i mama postaje uznemirena.

Bebe ne traže da sisaju samo zbog gladi. Dojenje za bebu predstavlja glavni i jedini način ishrane, a osim toga, dojenje za bebu predstavlja način da utoli žeđ  da oseti maminu bliskost kada je uznemirena, da dobije sigurnost da je mama tu. Osim što nahranite bebu na vreme, ili je samo pojite jer je žedna i sisaće kratko da utoli žeđ, Vi bebi pružate sigurnost, jer beba zna da će na svaku svoju potrebu dobiti mamin odgovor, mamin poznati miris, poznate orkucaje srca koje je slušala još u stomaku celu trudnoću. Ovo je veoma važno za rani razvoj bebine emocionalne inteligencije.

Možda se desi da čujete kao dobronamerni savet da ne reagujete na svaki bebin signal, jer je tako navikavaze na sebe, navikavate na ruke… Gledajući sa bebine tačke gledišta, ona jerođenjem došla na jedan novi svet od čega je jedino naviknuta i upoznata sa mamom, maminim otkucajem srca, maminim glasom, a od rođenja i početka dojenja i sa maminim mirisom. Ona je razvojem devet mesevi samo to slušala i na ovom za nju nepoznatom svetu samo joj je mama poznta, tako da, htela ili ne, beba je rođenjem već naviknuta na mamu, i verovatno tatin glas, pa počinje u jednom trenutku da reaguje i na tatu, i da se bolje upoznaje sa njim, pa i sa ostalom svojom okolinom. A dok se ne upozna dovoljno sa ostalom okolinom, da ima sigurnoat i poverenje, budite dostupne svojoj bebi, jer je za njenu emocionalnu inteligenciju to veoma važno. Ukoliko bebu pustite da plače, i isplače se, ona će u nekom trenutku preetati da plače, i zaspaće sama. To ne znači da se ona sada navikla, naučila da sama spava, uspavljuje se, već je dobila jasan signal da na njenu potrebu nije odreagovano, i vremenom će sve kraće i manje da traje bebin plač pre nego što se ona sama umiri. A da li zaista želite svojoj bebi da pošaljete poruku da niste dostupne za nju sada kada ste joj zaista potrebne? Svakako će ta beba porasti i neće više imazi toliku potrebu za mamom, iskoristite ovaj trenutak da budete tu za bebu jer sada je to značajno. Kada se probudi, nemojte je presvlačiti, jer je vrlo moguće da će se i za vreme samog posoja upiškiti ili ukakiti, jer je kod beba taj refleks povezan, ponudite je odmah dojkom, odgovorite na njene potrebe, posle ćete je svakako verovatno ponoov presvlačiti.

Isključivo dojenje predstavlja dojenje bebe bez dodatka vode, čajeva, flašica i varalica. Ukoliko noovrođenčetu nudite vosu ili čajeve, punite njen mali stomačić nepotrebnim tečnostima koje zauzimaju mesto mleku. Beba dobija osećaj sitosti, a nije dobila potrebno mleko. Sve čajeve koje mama smatrada su potrebni za bebu može popiti sama, a beba će sve korisno dobiti kroz mleko. Kao i vodu. Jer voda je velikim procentom, do 80% sastojak mleka i sasvim dovoljna da bebi utoli žeđ.

Flašice i varalice beba sisa na drugačiji način od dojke. Tako od pravilnog hvata beba pod lošim uticajem flašice i varalice počne loše da hvata dojku, podoj tada može biti bolan, a beba isled lošeg hvata počne da ne dobija dovoljno mleka.

Isključivo dojenje na zahtev preporučuje se do navršenih šest meseci bebe, a nakon toga se uz dojenje na zahtev postepeno uvodi čvrsta hrana, tako da beba ne izbacuje ni jedna podoj, već joj se hrana nudi između podoja. Tada može ili ne mora bebi da se nudi voda.

Dojite svoju bebu i uživajte u dojenji na zahtev, vrlo brzo će porasti, prohodati i otići.

Udruženje roditelj organizuje svakog meseca besplatne radionice o dojenju, a prve nedelje avgusta organizuje se svetska nedelja dojenja. dojenje.roditelj.org  Savetnice su dostupne putem emaila ili putem telefona za sva pitanja i nedoumice.

 Tekst napisala 

Vesna Milosav-Brkić je od 2017. god vršnjačka savetnica za dojenje udruženja Roditelj, osnivač i dizajner je brenda Anđelčić (www.andjelcic.in.rs) koji se bavi dizajnom i izradom nakita, upotrebnih predmeta garderobe za decu i odrasle.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ