SAVETI     05.06.2019.

Šta raditi kada dete uhvatite u laži?

Ozbiljnost roditeljstva često dostiže vrhunac u savremenim porodicama. Na najdragoceniju ulogu stupa se odgovorno i spremno, upravo zbog mnogih izazova. Dete prolazi kroz mnogo faza dok odrasta, pogotovo u doba kada kreće u školu i kada češće stupa kontakt sa vršnjacima. Vaspitanje kreće od prvog dana, decu treba kroz primere učiti i objašnjavati im stvari. Mnogo ponavljanja i priče su neizostavni deo svakodnevnog vaspitanja.Jedan od izazova sa decom prestavlja odstupanje deteta od onoga što ste mislili da je savladalo. Tu spada i izgovorena laž upućena vama.

Koji je razlog laganja?

Batine i vika, u većini slučajeva, neće doneti pozitivne rezultate. Počnite od analiziranja situacije, iako možda izgleda da je to preuveličavanje. Prvo sami sebe preispitajte zbog čega vas je dete slagalo.

Da li ste uzor vi? Kako ćete to znati?

Početak svega jeste razlog. Ukoliko ste kod deteta ostavili utisak da ne može da vam kaže sve, tu jeste problem. Od početka treba graditi odnos na poverenju.

Ukoliko se prvi put desila situacija da vas dete slaže, mirnim putem bi trebalo staviti detetu do znanja da nema potrebe za laganjem i da je važno da vam uvek govori istinu. Ako niste bili potpuno iskreni, deca mogu to prepoznati i nastaviti isto. Moraju da vas doživljavaju kao prijatelje, pored toga što ste im roditelj.

Jako je važno umeti da postavite prava pitanja. Pogrešan ton glasa i navalentnost ne mogu doneti istinite odgovore. Neophodno je ostaviti utisak kao da je u redu to što se desilo u tom trenutku i objasniti detetu zbog čega to više ne bi trebalo da se radi.

Deca se ugledaju na vas, ne zaboravite to!

Ukoliko je vaše dete bilo prisutno u situaciji kada ste nekoga slagali ili ste čak pokušali da nagovorite dete da laže za vas, velika je verovatnoća da vas čeka isto to, sa zamenom uloga. U tom slučaju, vi ste glavni krivac za odluku deteta, jer je u njihovim glavama to potpuno u redu.

Razmislite o sledećim pitanjima:
1. Odakle detetu ideja za laganjem?
2. Da li razumete njihove razloge?
3. Zašto vaše dete nema poverenje u vas?
4. Kako vas doživljava?
5. Da li ste detetu nekom situacijom stavili do znanja da su „laži normalne“?

Budite model detetu. Deca vas ne slušaju, ona vas posmatraju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ