VESTI     21.07.2020.

STRAH OD JAVNOG NASTUPA: Kako ga prevazići?

Kada se pomene strah od javnog nastupa istog trena se postavlja ključno pitanje – kako ga prevazići? Saveti su brojni i nije svaki prilagodljiv za sve, jer strah od javnog nastupa deluje drugačije na ljude. Ipak postoje i neki saveti koji su zasigurno učinkoviti, a mi smo izdvojili nekoliko sjajnih za vas!

mikrofon

Trema je normalna pojava!

Pre svega morate znati da je trema potpuno normalna stvar! Svima se dešava i nije ništa strašno, ali može biti loše po vas.

Zato je važno da pronađete mehanizam da je otklonite!

Fokusirajte se!

Budite opušteni, nemojte biti ukočeni, ali nemojte ni previše mlatiti rukama, klatiti se. Neka vaš fokus bude na onome šta govorite i kako to govorite.

Nemojte biti fokusirani na neku osobu iz publike, već gledajte u neku neutralnu tačku.

Proba je ključ!

Ukoliko treba da govorite pred velikim brojem ljudi ili da prezentujete određeni projekat na poslu ključna faza pripreme je proba!

Stanite ispred ogledala i nekoliko puta ispričajte svoj govor ili prezentaciju.

Dajte sve od sebe da se fokusirate na ono što govorite i da to izgleda što bolje. Ne učite tekst napamet, već se trudite da govorite svojim rečima, ali se dobro upoznajte sa tekstom kako biste znali šta govorite!

Fizičko predstavljanje je bitno!

Izuzetno je važno fizičko predstavljanje. Obucite se u skladu sa prilikom.

Nemojte eksperimentisati, već obucite proverenu kombinaciju.

Prvi razlog je što ćete izgledati sjajno, a to je uvek plus i sigurno ćete ostaviti odličan utisak na sve prisutne. Drugi, još bitniji razlog, je što ćete se vi odlično osećati i nećete se opterećivati izgledom, već ćete se fokusirati na to što govorite!

tim radi prezentaciju

Vežbe disanja i izgovora

Sjajna stvar koja vam može pomoći jesu vežbe disanja i izgovora. Vodite računa o disanju, pauzama u govoru, uzimanju vazduha.

Pravilan izgovor reči, dobra intonacija, ritam govora i mimika su veoma važni segmenti javnog nastupa!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ