VESTI     12.08.2021.

Šumadijo, rodni kraju, u tebi je k’o u raju! Zavirite u njenu baštu! Sve je zrelo i ukusno!

Kada čujemo stihove ove kultne pesme koju je na korenima tradicionalne narodne muzike Šumadije donela renomirana jugoslovenska vokalna umetnica i glumica Olivera Petrović poznatija Olivera Katarina, još davne 1969. godine na televiziji Beograd, osetimo emociju tekstopisca i kompozitora koji su ovim stihovima potvrdili ogromnu ljubav prema domovini Srbiji i šumom pokrivenim krajevima, Šumadiji. Zbog prostranih šuma koje su svojevremeno krasile centralnu Srbiju, ova geografska regija je dobila naziv Šumadija, iako po predanju predaka mnogi pamte kao Trivaliju.

Da ovi bogati predeli Srbije danas zaista budu promovisani u domaćim i inostranim medijima, apsolutno nastoji naša pesnikinja Božica Velousis koja je rođena u srcu Šumadije, u patrijarhalnom bliskom okruženju. Njeni odlasci u rodno selo iz dana u dan oduševljavaju njene brojne pratioce na društvenim mrežama, čime potvrđujemo da je zaista važno čuvati sopstvene korene od zaborava. Ona je nedavno na svom fejsbuk nalogu podelila fotografije iz porodičnog povrtnjaka, na kojima ubira sveže i zrele plodove jagode i time privukla pažnju publike i srpskih agronoma! Tim povodom, kontaktirali smo sa Božicom Velousis dok je marljivo doprinosila na imanju, ali i crpela inspiraciju za svoju buduću zbirku poezije.

„Jagode ne vole: papriku, paradajz, krompir, patlidžan… odnosno sve kulture koje dovode do akumulacije drugih štetočina korena i uzročnika oboljenja korena.“ Tvrdi Božica Velousis i nastavlja: „Ne preporučuje se ni sadnja na mesto gde su ranije već bile jagode zbog akumulacije uzročnika oboljenja i zbog toga što same jagode vole samoću u bašti. Mi ih uzgajamo isključivo za ishranu u našoj porodici i maksimalno im posvećujem(o) pažnju. Na primer, baka je govorila da se antioksidans nalazi u jagodama, te pomože kod prevencije katarakte i oštećenja vida usled poznih godina. Nama je neophodan vitamin C iz jagode, kako bi ih zaštitio od štetnih zraka tokom sunčanih letnjih dana. Danas ja učim svoju kćerku da radovno unosi jagode u organizam i da voli domaće proizvode i plodove, a dragim čitocima predlažem da naprave sledeću salatu.“

Salata od spanaća, jagoda i kozjeg sira

  • spanać – 400 g, ili rukola
  • jagode – 20 komada
  • koziji sir – 50 g
  • orasi – 1 šaka
  • balzamiko sirće – 2 kašike

Spanać isecite na veoma tanke tračice. Jagode očistite i isecite na pola.

Spanać pomešajte sa jagodama i posipajte preko izmrvljeni koziji sir.

Sameljite orahe i njima posipajte salatu.

Prelijte balzamiko sirćetom i odmah poslužite.

Tekst pisao N.R.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ