TELO     24.10.2020.

Suplementi i vitamini u ishrani – Šta koristiti?

Suplementi i vitamini u ishrani su od i te kakve važnosti za naš organizam. Posebno u periodu virusa i prehlada važno je da unosimo sve neophodne vitamine kako bismo se od istih zaštitili i ojačali imunitet. To uglavnom radimo tako što se hranimo zdravo i vitamine unosimo kroz zdrave namirnice. Međutim, to nekada nije dovoljno, pa suplementi i vitamini u ishrani priskaču u pomoć. Pogledajte koje tačno bi trebalo da koristite! 

Vitamini za zaštitu imuniteta i jačanje zdravlja 

Vitamin D se preporučuje jer jača kosti i ima brojne benefite po organizam. Njega je teško uneti kroz hranu u dovoljnim količinama, zato je dobar izbor kao suplement. 

Kalcijum je takođe važan za organizam, a onima koji ne piju mleko preporučuje se kao dodatak ishrani. 

Za dobro zdravlje i dobar vid odgovoran je vitamin A

Važan za zdravlje krvnih zrnaca i nervnih ćelija je vitamin B12. A B6 u mnogome pomaže jačanju organizma i imunog sistema. 

Magnezijum pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska kao i nivoa šećera u krvi. Mnogi ga uzimaju kao suplement, kao i cink koji je takođe koristan za jačanje imuniteta.  

Omega 3 masne kiseline su posebno važne za osobe koje ne jedu ribu. 

Kompleks multivitamina je možda najbolja opcija da budete sigurni da ste uneli gotovo sve potrebne vitamine. 

O značaju vitamina C smo govorili – pročitajte sve o njegovim benefitima OVDE

Vitamini za kosu, kožu i nokte 

Mnoge žene konzumiraju i vitamine za kosu, kožu i nokte. Kada je ta namena u pitanju preporučuju se uglavnom različiti kompleksi vitamina i minerala, poput vitamina B, kalcijuma, folne kiseline, beta karotena i drugih. 

NAPOMENA:  

Pre konzumiranja bilo kog suplementa i vitamina OBAVEZNO se posavetujte sa lekarom. Trudite se da se hranite što zdravije i raznovrsnije, a ako su vam nedostaju neki vitamini, o tome se pre svega konsultujte sa svojim lekarom.  

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ