DUH     10.11.2021.

SVAKODNEVNA ZABRINUTOST ukazuje na OVAJ psihički poremećaj!

Jedan od pokazatelja opsesivno komuplzivnog poremećaja (OCD-a) su opsesivne misli. OCD je anksiozni poremećaj kojeg prate opsesivne misli i kompulzivne radnje. Opsesija su nametnute misli, osećaji ili ideje, dok su kompulzije nekontrolisane radnje poput proveravanja.

Svakodnevna zabrinutost

Opsesivne misli u ovom kontekstu podrazumevaju brige poput ,,nisam isključila peglu“ ili strahove od zaraza, bolesti. Osoba ovakve misli pokušava da potisne, ali to uglavnom ne uspeva. Ove misli osobu obuzimaju satima, danima. Jedino što možemo tada da uradimo je da više puta proverimo da li je pegla zaista isključena, ili da peremo ruke dvadeset puta kako bismo izbegli zarazu.

Opsesija postoji u vezi sa smrću, agresijom, potrebom za kontrolom,  gubitkom samokotrole, zarazom, virusima…spisak je dug.

Uzrok nastanka opsesivno kompulzivnog poremećaja

Pre svega, ne postoji jasan uzork nastanka pomenutog poremećaja.  Ali, postoje činjenice koje su povezane, na primer genetika. Ako je neko iz vaše porodice oboleo, onda su veće šanse za dobijanje poremećaja.

Dijagnostikovanje poremećaja

Prvi kriterijum je da vaše opsesivne misli dugo traju, na primer najmanje dve nedelje. Drugi kriterijum je svesnost, moramo biti svesni  da naše misli nisu obične, već nas dovode do napetosti, uznemirenosti i anksioznosti.  Zbog opsesivnih misli, osoba živi u stalnom grču i strahu.

Upravo ovaj poremećaj iz navedenih razloga vodi ka depresiji. Zapravo, OCD i depresija su jako slični.

Problem nastaje kada osoba ne želi da prizna da ima OCD. Kao i za sve drugo, ako problem izbegavamo, ne možemo ga se ni rešiti u potpunosti. Samim tim, odlažemo izlečenje i mogućnost da se bolje osećamo.

Lečenje

Naravno da je prvi kriterijum za lečenje od OCD-a svesnost. Zatim, trebalo bi da budemo motivisani i da budemo spremni za rešavanje problema. Proces izlečenja se usporava ako osoba oseća stid. Morate biti iskreni u razgovoru sa stručnim licem, jedino tako ćete napredovati.

Na Instagram profilu  Lele Pons možete zapaziti da je prati više od 40 miliona ljudi. I pored uspešne karijere, nemaju samo ,,obični ljudi“ ovakve probleme.

Upravo ona, priznala je da ima opsesivno kompulzivni poremećaj.

Ne zaboravite, veoma je važno da održavamo mentalnu higijenu, kako bismo se dobro osećali svom telu!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ