fbpx
JollyWoman

Sve o hijaluronskim filerima, doktorka Bojana Marić, stručnjak za estetsku i anti-age medicinu

Nega
01.11.2019.

Doktorka Bojana Marić, stručnjak za estetsku i antiage medicinu dala nam je sve neophodne odgovore kada su hijaluronski fileri u pitanju. Da li ste vi probali?

1.Hijaluronski fileri nezaobilazni u savremenoj antiaging medicini?

– Upravo tako, spoj neinvazivnog i nehiruškog načina da se dođe do podmlađenijeg, lepšeg i atraktivnijeg izgleda svakako su izbor sve većeg broja pacijenata. Kvalitetni hijaluronski fileri sa dugim vekom trajanja u koži i savremene tehnike injektovanja daju sjajne rezultate u lifting – u lica, korigovanju bora, naglašavanju kontura lica i davanju jednog pre svega prirodnog, privlačnog i podmlađenog izgleda. Ono što intervenciju čini posebno privlačnom je to što je bol sveden na minimum i kratak period oporavka uz odmah vidljive rezultate. To svrstava ovu metodu podmlađivanja u jednu od nezamenljivih u savremenoj antiaging medicini.

2. Da li je moguće proces starenja zustaviti ili usporiti ovom ili drugim metodama?

– Starenje svakako nije moguće zaustaviti, ali sam proces je moguće usporiti i odložiti. Važno je znati da se proces starenja odvija na svim strukturama, počevši od remodelovanja kosti, izduženja i gubitka tonusa mišića, redukovanja potkožnog masnog tkiva uz prateći gubitak kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u koži, koja se istanjuje i gubi na jedrini. Zato injektovanjem hijaluronskih filera mi nadoknađujemo nešto što smo tokom ovog procesa izgubili, a samim tim usporavamo dalji proces propadanja ostalih struktura i napredovanja starenja. Uklanjanje uzroka nastanka promena, uz nadoknadu “izgubljenog”, uz uslov da se na vreme počne sa ovim intervencijama, dovodi do zadivljujućih rezultata u kasnijim godinama života.

3. Šta sve možemo korigovati hijaluronskim filerima?

– Hijaluronskim filerima zaista mnogo toga možemo da rešimo, od korigovanja podočnjaka, nazolabijanih i marionetskih bora, do konturisanja lica, naglašavanja jagodica, uvećanja usana, preoblikovanja I konturisanja brade i donje vilice, podizanja obrva… Pored toga tu je i mogućnost korigovanja u većoj meri pojedinih asimetrija i nepravilnosti uz postizanje jednog prirodnog izgleda, što bih rekla da je impertiv u antiaging medicini. Naglasila bih da je jako važno voditi računa o emotivnim atributima koji su prisutni na izazu lica, o kojima se jako puno govori na raznim edukacijama poslednjih par godina. Tako se dešava da pacijent dolazi na pregled i kaže recimo, da ne želi da izgleda umorno i tužno. Upravo to su ti negativni atributi koje moramo ukloniti na licu, a da pritom postignemo podmlađeniji, atraktivniji ili ženstveniji izgled. Kroz jedan upitnik koji pacijent popunjava, on nam signalizira koje atribute želi da izgubi i/ili postigne, te nam to daje jasnu poruku koje regije lica je porebno korigovati.  Razgovor sa pacijentom, poverenje i detaljan plan intervencije su ključni na putu zadovoljstva, kako pacijenta tako i nas lekara.

4. Šta je ono što biste napomenuli da je posebno važno kada se pacijent opredeljuje za odlazak na intervenciju dermalnim filerima?

– Ja bih to definisala kroz tri najvažnija pitanja:

1. KO INJEKTUJE?

Bitno je da injektuje doktor medicine specijalno edukovan i sertifikovan za ovakve intervencije. Stalna obuka, usavršavanje  ulaganje u znanje čine dokora uspešnog u ovom pozivu. Na žalost neretko se čuje da filer injektuju I kozmetičari, što je apsolutno nedopustivo!

2. ŠTA ĆE BITI  INJEKTOVANO?

Nikako ne preporučujem biopolimere i  silikone, koji su veštački i zabranjeni materijali, prave brojne komplikacije i daju pacijentu jedan potpuno neprirodan izgled. Zato je neophodno da to budu isključivo hijaluronski fileri, koji proizvode jedan potpuno drugačiji efekat. Bitno je napomenuti o kom se konkretno fileru radi, da pacijent dobije pismeni izveštaj/jasnu oznaku u vidu kartona, koda/šifre i imena o kom je fileru reč. Hijaluronski filer se otvara pred pacijentom i dužnost lekara je da pacijenta informiše o svim mogućim komplikacijama, neželjenim reakcijama i da dobije pismenu saglasnost pacijenta o izvođenju intervencije.

3. KAKO JE FILER INJEKTOVAN?

Kako pacijent ne može da zna koja je tehnika najbolja, to nas vraća na ono što je prvi uslov, a to je doktor koji ima adekvatnu edukaciju I koji ulaže u svoje znanje i veštinu.

5. Kako izgleda sama procedura injektovanja, da li je bolna?

– Nakon napravljenog detaljnog plana intervencije, određivanja tačaka u koje će filer biti injektovan, sledi nanošenje topikalnog anestetika. Nakon što je delovao anestetik,koža lica se detaljno dezinfikuje, a zatim sledi injektovanje.  Injektovanje se izvodi tankim iglama ili tzv. kanilom. To je vrsta zaobljene igle, koja je bezbednija za primenu, ali ponekad pacijenta plaši njena dužina. Bez obzira na to injektovanje njom nije bolno. Posebno bih napomenula da nove generacije filera poseduju u sebi anestetik. Samim tim je bol zaista svedena na minimum, te ona ne treba da bude prepreka pacijentu da se odluče na ovakvu intervenciju. Nakon injektovanja sledi blaga masaža tretirane regije, a rezultati su odmah vidljivi. Nakon intervencije pacijent dobija uputstva koja treba da sledi nakon intervencije, jer se neretko dešava da se javi otok ili pak hematom. Iduće viđanje sa pacijentom je za 3-4 nedelje na kontrolnom pregledu.

6. Uvećanje usana – često izvođena intervencija, a kod mnogih i  dilema da li bioplimer ili hijaluronski filer?

– Uvećane i naglašene usne su deo ženske lepote i atraktivnosti, te su jedna od najizvođenijih intervencija kako kod mladih tako i kod osoba u zrelijim godinama. Što se tiče “dileme” biopolimer/ silikon/ metakril ili dermalni fileri, smatram da dileme nema. Nipošto ne pristajati na sintetičke materijale-biopolimer, silikon ili metakril, već za supstancu koja je prirodna, koju imamo u organizmu, a to je hijaluronska kiselina. Sintetičke materijale organizam “prepoznaje“ kao strano telo, teži da ga odbaci, česte su alergijske reakcije, deformiteti, infekcije,  granuloma-tzv, “kvržice”. Ovo je nedozvoljena supstanca, koja je kod nas neregistrovana  i zabranjena kao i u većini drugih zemalja. Najveći broj pacijentkinja koji imaju ove sintetske supstance završe na hiruškoj intervenciji uklanjanja iste, što je složićete se, ni najmanje prijatno. Ono što često privuče pacijente je to što je to  trajni materijal, međutim to ne treba da bude argument s obzirom sve ostale negativne činioče koji nosi ova procedura. Hijaluronska kiselina je nešto što naš organizam razrađuje, ona nije trajni materijal, ali ja smatram da je to i prednost. Naime ne mora da znači da ćete u zrelijim dobu želeti podjednako velike usne kao u mlađim danima. Upravo to što hijaluronsku kiselinu razgrađuje organizam i što za nju postoji “antidot” – hijaluronidaza i čini njenu prednost. Hijaluronidaza koja razgrađuje višak filera ili filer na pogršnom mestu, injektuje se na isti način kao filer, u regiju koja je problematična. Nasuprot tome za sintetske materijale  ne postoji antidote, već samo invazivna hirurgija.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!