ISHRANA     22.11.2018.

Sve o ishrani beba i dece, dr Vladan Milojević, neonatolog

Jedna od glavnih briga mama jeste upravo ishrana beba od najranijeg doba, ali i kasnije. Da li ima dovoljno mleka, da li preći na adaptirano mleko i koje, kada preći na nemlečnu ishranu su samo neka od pitanja na koje bi sve volele da znaju pravi odgovor. Na sva ova pitanja odgovorio nam je doktor Vladan Milojević, neonatolog iz opšte bolnice Bel Medic.

Doktor Milojević je završio Medicinski fakultet u Nišu, a kasnije specijalizovao pedijatriju i kao užu specijalnost neonatologiju. Može se pohvaliti brojnim dostignućima i priznanjima, kao i time da je član Evropskog udruženja pedijatara.

Doktor Vladan Milojević, Bel Medic

 

  • Koliko je bitno majčino mleko u prvim mesecima života?

Dojenje je najprirodnija stvar na svetu tako da i nije čudo da većina žena želi da doji svoje dete. Majčino mleko je eliksir života koji je prilagođen potrebama Vaše bebe. Dojenje ne predstavlja samo važan hranljivi sastojak koji dajete Vašoj bebi nego je i pružanje sigurnosti i stabilnosti tokom razvoja kao i  osećaj da je volite i da joj uvek možete pružiti utehu. Dojenjem podstičete dobro zdravlje Vašeg deteta i nakon prestanka. Nemojte ražmišljati da li treba dojiti, treba, to će vam pomoći u svemu, a Vašoj bebi dati nešto što je sem darivanja života jako bitno Vašoj bebi.

 

  • Da li je potrebno pored majčinog mleka, u prva 4 meseca života davati vodu, čajeve?

Beba je žedna, ponudite joj da sisa i prosto nemojte brinuti jer će kroz majčino mleko istovremeno zadovoljiti i žeđ i glad. Majčino mleko predstavlja najbolju hranu i najbolje piće za vaše dete.

Nemojte brinuti ni prvih dana života vaše bebe, kolostrum je sasvim dovoljan da podmiri, pored imunoloških, i sve nutritivne potrebe vaše bebe.

Dojenim bebama dodatna voda nije potrebna ni kada je vrlo toplo i sparno napolju u letnjom mesecima.

Vode i drugi napici mogu da poremete prirodnu ravnotežu potražnje i proizvodnje majčinog mleka, zato jer je bebin želudac jako mali i ako ga ispunimo nekom drugom tečnošću beba će manje sisati. Manje posisanog mleka šalje signal vašim dojkama da smanje proizvodnju mleka.

Voda može dovesti do većeg gubitka u težini jer je nosilac takozvanih praznih kalorija. Nemate razloga davati vodu bebi ni kada su vrednosti bilirubina u krvi veće (tj. žutice), samo je potrebno da beba sisa što češće, pa i na manje od dva sata ukoliko to ona zahteva.

Višak minerala koji se izbacuju kroz urin, održavajući ravnotežu unutar organizma. Bubrezi bebe nisu dovoljno razvijeni te ih ne treba opteretiti vodom. Majčino mleko sadrži manji procenat tih minerala i dovoljno je da podmiri sve potrebe bebe u mineralima.

Tek sa uvođenjem čvrste hrane se bebi može ponuditi manja količina vode. Nemojte nikad da zaboravite da je voda za vašu bebu nešto neukusno i bljutavo te da je mnoge bebe vrlo teško prihvataju. Bebi vodu nudite pre svega putem šolje i kašičice, a ne putem flašice.

 

  • U kom mesecu je najpoželjnije da beba krene sa nemlečnom ishranom?

Kao i odrasli ljudi tako se i bebe razlikuju, sva pravila uvođenja nemlečnih namirnica moraju se prihvatiti uslovno. Napredne bebe koje svojim pogledom traže sve što jedu stariji mogu krenuti sa namlečnim namirnicama i sa 5 meseci. Nikada ne krećite pre puna 4 meseca, jedino ako Vam je pedijatar iz određenih razloga tako savetovao. Odluku donosi pedijatar, u dogovoru sa roditeljima, koji procenjuje bebinu spremnost  za uvođenje nemlečnih namirnica!

  • Da li bebe koje su na adaptiranom mleku treba pre ili kasnije da krenu sa nemlečnom ishranom?

Ne postoji razlika oko vremenskog perioda uvođenja nemlečne ishrane između beba koje doje i koje su na adaptiranoj formuli.

 

  • Kao pedijatar, optimalno mesečno napredovanje bebe u prvim mesecima života je?

Gledano sa strane roditelja težina i dužina bebe predstavlja najbitniji pokazatelj napredovanja bebe. Naravno, nije nebitno koliko je beba dobila u kilogramima i koliko je porasla u santimetrima ali postoje i drugi pokazatelji koji opredeljuju pedijatra da proceni stvarno napredovanje bebe. Može se reći da u prvim mesecima nakon izlaska iz porodilišta i fiziološkog gubitka od oko 10% telesne težine, dobro napreduje beba koja dodaje između 150 i 200 gr nedeljno i raste između 1,5 i 2,5cm mesečno. Trebalo bi uvek razmišljati o tome da napredovanje bebe nije striktna matematička formula koja se mora rešiti nego je to proces koji se vremenom menja i individualan je kod svake bebe.

 

  • Da li je istina da su bebe koje su u prvim mesecima života bile samo na majčinom mleku manje sklone infekcijama i alergijama?

Majčino mleko sadrži na stotine različitih komponenti koje međusobno osiguravaju zdrav razvoj i napredovanje vaše bebe kroz izgradnju imunog sistema i odbrane od infekcije. Dojena deca se ne razboljevaju tako često ili infekcije ne budu tako strašne, alergije se javljaju kasnije i kad se jave su daleko blaže. Neki od proteina su antitela koje beba ne može da proizvede u prvim mesecima života. Ovo je razlog zašto je dojenje efikasno zaštiti protiv brojnih bolesti protiv kojih je majka izgradila antitela tokom svog života. Naročito prvo mleko kojeg nazivamo kolostrum, a beba ga pije u prvim danima života, je izrazito bogato antitelima.

 

  • Da li je zelena stolica, stolica gladi?

Zelena stolica ne znači uvek da je Vaša beba gladna. Neopravdano zelenu stolicu nazivaju ‘’stolicom gladi’’. Vrlo često se roditelji uplaše zelene stolice koja nije odraz lošeg stanja bebe niti njene gladi.

 

  • Koje simptome ima gladna beba?

Vrlo često nam beba pokazuje kako svojim ponašanjem tako i svojim stanjem da je gladna. Plač nakon podoja je nešto što svi vezuju za glad, mada u nekim slučajevima dolaze u obzir i druga stanja poput ‘’grčeva’’, infekcija i ostalih bolesti kod beba. Oskudnija stolica izmenjene boje kao i ‘’suve’’’pelene mogu biti znak gladi. Uvučena velika fontanela takođe može biti znak dehidracije I gladi kod beba. Savet je da se pri svakoj sumnji da je beba gladna javite pedijatru koji će potvrditi ili odagnati vaše sumnje.

 

  • Kada je u redu početi sa uvođenjem čokoladnog mleka, sokova i drugih slatkih napitaka?

Čokoladno mleko ne preporučujem kako bebama tako ni starijoj deci. Puno je šećera i aditiva. Čokoladno mleko je nešto što treba izbaciti iz upotrebe. Sem ‘’loših’’kalorija I karijesa Vaše dete neće dobiti ništa konzumiranjem ovog mleka. Nakon uvedenih žitarica, povrća, mesa i voća može se ponuditi sok ali po mogućnosti organskog porekla i  poznatog proizvođača. Kasnije deci svakako možete nuditi sveže ceđeni voćni sok ali je bolje pojesti voće u izvornom stanju nego ga cediti, zdravije je tako.

 

  • Vaš savet za sve mame koje brinu da li je njihova beba sita i da li dovoljno dobro jede?

Opustite se i uživajte u svakom trenutku provedenim sa Vašom bebom. Razmišljajte pozitivno i pokušajte da se sjedinite sa svojom bebom koja će Vam već na svoj način reći da je gladna, a to ćete Vi svakako kao majka tada i prepoznati. Nemojte se brintu jer su pedijatri tu da vam svakako pomognu da rešite svoje nedoumice.

 

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ