TELO     21.08.2022.

SVE ŠTO MORATE ZNATI O EPIZIOTOMIJI: Kako izgleda ušivanje nakon porođaja i zbog čega seku žene

Naime, tokom prirodnog porođaja neretko se radi epiziotomija – hirurški zahvat koji se koristi da bi se sprečilo nekontrolisano cepanje vagine i mekih porođajnih puteva. Sprovodi se po proceni babice i lekara koji porađaju ženu, ne može se unapred isplanirati, već se o ovom postupku odlučuje na licu mesta.

Radi se samo kada postoji evidentan rizik da će doći do spontanog pucanja međice, želi da se ubrza porođaj ili postoji drugi opravdan razlog za ovu intervenciju. Ukoliko je potrebno babica makazama ili malim skalpelom vrši zasecanje mekog tkiva vaginalnog zida, piše Stil.kurir.

Najčešće se seče koso, prema napolje, u dužini od nekoliko santimetara. Ovaj rez žena ni ne oseti, jer u tom trenutku ima jak pritisak bebine glavice na međicu. Posle porođaja i pregleda materice, rez mora da se ušije.

Upravo ovaj postupak je prikazala babica Jon Lenoks, snimak je pogledalo preko 30 miliona ljudi!

Lenoks je uz pomoć lutke pokazala kako se radi ušivanje.

– Ako se ljudi izbezume zbog ovog porođaja koji simuliramo sa lutkom, onda ne bi želeli ni da budu u porođajnoj sali – bila je potpuno iskrena babica.

Takođe, naglasila je da trudnice moraju da budu svesne da ovo nije ništa strašno, da se epiziotomija radi sa anestezijom i kako bi im pomogla prilikom porođaja.

Rana od epiziotomije obično zarasta za najviše deset dana, a sam proces regeneracije počinje već posle osam sati od porođaja. Preporuka je da neposredno nakon porođaja ne ustajete najmanje par sati. Končići koji se nalaze na rani spontano se resorbuju i nije potrebno ići na njihovo skidanje, a ožiljak koji vam ostane nakon epiziotomije kod većine žena je slabo vidljiv.

Veoma je važno epiziotomiju negovati pravilno, da ne bi došlo do neželjenih infekcija i upala. Higijena rane se održava samo toplom vodom, bez korišćenja kozmetičkih preparata. U roku od šest nedelja adekvatne nege rana se u celosti povuče i međica oporavi.

Ali, bez obzira koje metode i preparate za zarastanje budete koristili, proći će par nedelja pre nego što se budete osećali potpuno komforno sa njom.

Bilo bi dobro da se pridržavate sledećih saveta, kako bi što pre sanirali ranu od epiziotomije i postali funkcionalni i pokretljivi.

1. Izbegavajte kupanje u toploj kupki

Dok rana ne zaraste, kupajte se stojeći, ne koristeći ništa od preparata za neku vagine.

2. Kada god možete sušite ranu

Trudite se da veći deo vremena ranu sušite na vazduhu ne noseći veš preko. Dok ležite ispod sebe postavite podlogu koja upija tečnost, da ne morate da brinete tokom krvarenja.

U situacijama kada morate, najbolje je da obučete specijalne mrežaste gaćice koje možete kupiti u apotekama i obavezno u njih staviti običan uložak od vate. Trudite se da što češće menjate uloške odnosno da natopljen uložak što kraće bude na rani.

3. Što više budite u ležećem položaju

Kako zbog opšteg stanja organizma, tako i zbog epiziotomije trudite se da što više odmarate i ležite. Dizanje i nošenje teških predmeta prepustite drugima.

4. Vrlo pažljivo ustajte iz kreveta

Kada ustajete iz ležećeg položaja to radite preko boka, dok god se ne oporavite dovoljno.

5. Izbegavajte seksualne odnose

Dokle god rana od epiziotomije u potpunosti ne zaraste i vaše telo se ne oporavi, seksualni odnosi nisu preporučljivi. Nakon šest do osam nedelja posle porođaja obavezno idite na pregled kod ginekologa koji će vam dati smernice za dalje.

6. Hranite se zdravo i pijte puno tečnosti

U perioda kada se oporavljate od epiziotomije i porođaja važno je da unosite dovoljno tečnosti i hranite se zdravo. Ukoliko ne budete imali problema sa probavom, oporavak će lakše da teče.

7. Za negu rane koristite tropostotni hidrogen povidon jod

Ukoliko primetite bilo kakvu neobično promenu na ranu, kao što je: obilnije krvarenje, jak bol, sekret neprijatnog mirisa – odmah se javite svom ginekologu.

Izvor Stil.kurir.rs

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ