BEBA     18.07.2017.

Sve što niste znali o prvim koracima vašeg deteta

Koliko je važan svaki pokret deteta verovatno i ne znamo dok se ne nadjemo u ulozi majke. Onda nam je svaki prstić važan, svako pomeranje značajno, sve je korak napred. Verovatno jedan od lepših osećaja jeste videti prvi korak deteta. Naravno ako dobro pratite razvoj svog deteta onda ćete obratiti pažnju i na pomeranje glavice i na pridržavanje na ruke,apsolutno sve. Negde do šestog meseca bebe ne zauzimaju sedeći položaj a njihovo telo je slabo i još uvek nedovoljno pokretno. Medjutim od šestog meseca već počinju da se drže na rukama i pokušavaju da sede iako im je to još uvek otežano. Medjutim sa navršenih sedam do osam meseci beba već može da sedi čak i bez pomoći. Kada vaše dete napuni deset meseci već možete očekivati prve korake. Naravno u početku je detetu potreban oslonac pa ćete ga vi voditi ali  vremenom mišići deteta jačaju pa ono može i samostalno da korača. Ukoliko vaše dete ranije prohoda nemojte se brinuti jednostavno neka deca su ranije spremna na to od ostalih. Ako pak vaše dete i sa godinu dana pa i jače ne pravi korake ni tu nema mesta panici.  Pedijatri kažu da do 18 meseci ne treba brinuti, već posle toga bi bilo pametno obratiti se lekaru. Mnoge mame kažu da je poseban trenutak kada vide svoje decu kako su sposobni da sami hodaju. Neke od njih  su nam i opisale osećaj koji su imale tog momenta.

Snežana: ,, Moja ćerka je prohodala samo  dan nakon njenog prvog rodjendana. U tom trenutku osećala sam se srećno,  više od toga, presrećno.”

Mahija:,,Za mene je to bilo pravo iznenadjenje, nisam mogla da poverujem  da je moja malena devojčica već načinila prvi korak.”

Ana:,, To je osećaj koji se ne može opisati, jednostavno to morate doživeti. Prvi korak je ujedno i prvi uspeh mog deteta.”

Petra:,, Prvi korak je i sticanje samostalnonsti. Kada sam videla sina kako korača krenule su mi suze jer toliku količinu sreće nisam mogla sakriti.”

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ