TELO     28.04.2022.

Sve što treba da znate o INSULINSKOJ REZISTENCIJI I POLICISTIČNIM JAJNICIMA otkriva dr Igor Pilić

Sindrom policističnih jajnika je u tesnoj vezi sa poremećenom funkcijom reproduktivnog sistema i nemogućnošću ostvarivanja trudnoće, gojaznošću, dermatološkim problemima, ali i INSULINSKOM REZISTENCIJOM! Sve što treba da znate o INSULINSKOJ REZISTENIJI I POLICISTIČNIM JAJNICIMA otkriva Dr Igor Pilić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Atlas opšte bolnice.

Dr Igor Pilić, specijalista ginekologije i akušerstva

Čak 80% žena sa PCOS-om ima pridruženu i INSULINSKU REZISTENCIJU za koju se još uvek precizno ne zna da li je uzrok ili posledica sindroma.

Kako se postavlja dijagnoza PCOS-a?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje u kojem jajnici proizvode abnormalnu količinu androgena, muških polnih hormona koji su obično prisutni kod žena u malim količinama. Naziv sindrom policističnih jajnika opisuje brojne male ciste, koje se formiraju u jajnicima.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda, ginekološkog pregleda, kao i nezaobilaznog  ultrazvučnog pregleda male karlice, uterusa, endometrijuma  i jajnika.

Neophodno je uraditi analize krvi i hormona, koji ukazuju na visok nivo androgena, često neadekvatne nalaze glukoze , holesterola i triglicerida.

Kakva je veza između PCOS-a i IR?

Žene sa PCOS-om su često rezistentne na insulin; njihov organizam može da proizvodi insulin, ali ne mogu da ga koriste efikasno, povećavajući rizik od dijabetesa tipa 2. Takođe imaju veći nivo androgena (muških hormona koje imaju i žene), koji mogu da spreče oslobađanje jajnih ćelija (ovulacija) i uzrokuju neredovne menstruacije, akne, stanjivanje kose na glavi i višak dlaka na licu i telu.

Pixabay

Koji su to simptomi koje žene primete sa ovim dijagnozama?

Simptomi PCOS-a mogu uključivati:

Izostanak menstruacije, neredovne menstruacije ili veoma slabe menstruacije

Jajnike koji su veliki ili imaju mnogo cista

Višak dlaka na telu, uključujući grudi, stomak i leđa (hirzutizam)

Povećanje telesne težine, posebno oko stomaka (abdomena)

Akne ili masnu kožu

Ćelavost muškog tipa ili proređenu kosu

Neplodnost

Kako PCOS i IR utiču na plodnost?

Ako planirate da zatrudnite, obzirom da PCOS i IR utiču na plodnost potrebno je obratiti pažnju na sledeće :

Zdrava ishrana i više fizičke aktivnosti mogu vam pomoći da izgubite težinu i smanjite simptome. To takođe može pomoći vašem telu da efikasnije koristi insulin, snizi nivo glukoze u krvi i može vam pomoći u ovulaciji. Lekovi koji izazivaju ovulaciju mogu pomoći jajnicima da normalno oslobode jajne ćelije. Takođe mora se napomenuti da ovi lekovi takođe imaju određene rizike.

Pixabay

Da li je promena stila života obavezna kada je postavljena dijagnoza PCOS-a?

Način života može imati veliki uticaj na insulinsku rezistenciju, posebno ako žena ima višak kilograma zbog nezdrave ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti. Insulinska rezistencija se takođe javlja veoma često nasledno, u porodicama. Gubitak težine često pomaže u poboljšanju simptoma bez obzira na to šta je izazvalo insulinsku rezistenciju.

Koji su glavni uslovi za dobijanje dijagnoze IR?

Dijagnoza i testovi na insulinsku rezistenciju:

Lekar da bi postavio dijagnozu mora znati vašu porodičnu anamnezu. Pregledom će izmeriti telesnu masu i proveriti vaš krvni pritisak. Moraćete da uradite neke od sledećih analiza: Test glukoze u krvi natašte. Ovaj test meri vaš šećer u krvi nakon što niste jeli najmanje 8 sati.

Oralni test tolerancije glukoze: Prvo ćete uraditi test glukoze natašte. Onda ćete popiti slatki rastvor. Dva sata nakon toga, uradićete još jedan test krvi.

Test hemoglobina A1c. Ovaj test krvi pokazuje vaš prosečan nivo šećera u krvi u poslednja 2 do 3 meseca. Lekari ga koriste za dijagnozu predijabetesa ili dijabetesa. Ako imate dijabetes, neophodna je potvrda da je pod kontrolom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ