KULTURA     21.11.2019.

SVETSKI DAN DETETA – Održana konferencija “Bezbednost dece na internetu”

Konferencija Bezbenost dece na internetuodržana je juče u Privrednoj komori Srbije povodom svetskog dana deteta. Organizator konferencije Katarina Jonev okupila je brojne stručnjake koji su kroz dva održana panela dali odgovore na dva ključna pitanja:

1. Koje opasnosti vrebaju iz sajber prostora?

2. Šta deca rade na internetu?

 Učesnici konferencije bili su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministartsva prosvete, Ministartsva za telekomunikacije, UNICEFa, dečiji psiholog i pedagog, stručnjaci za informacionu bezbednosti.

Bezbednost dece na internetu je jedan od najvećih izazova današnjice, stoga stručnjaci insistiraju na kontrolisanju dece od strane roditelja. Kako bi se sajber nasilje smanjilo roditelji obavezno moraju da prate rad svog deteta na internetu i da ga kontroliše.

Često ni deca, a ni roditelji nisu svesni svih opasnosti koje vladaju u sajber prostoru. Zato se sa tim prvo treba upoznati roditelji, a onda da sve to prenesu na svoju decu. Nužno je razviti svest društva u celini o negativnim posledicama interneta kojih ima zaista mnogo. A nakon toga je neophodno da se preduzimaju mere koje mogu bar smanjiti mogućnost sajber nasilja.

Bilo koji vid uvreda, ismevanja, krađa ličnih podataka, deljenje neprikladnih fotografija spada u sajber nasilje. Sve to može dovesti i do fizičkog nasilja, seksualnog uznemiravanja, pedofilije, trgovine ljudima, i brojnih drugih oblika nasilja.

Cilj održane konferencije je promovisanje kulture ponašanja na mrežama i bezbednosti dece na internetu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ