INTERVJU     13.06.2020.

“Svoj posao radim sa velikim zadovoljstvom!”, Andrija Jorgić, dirketor lista “Borba”

List „Borba” je oduvek bio stub srpske kulture i više od novine, čiji je glavni cilj informisanje. Za „Borbu” su pisali Andrić, Crnjanski, Selenić, Ćosić i mnogi drugi. Danas, direktor ovog lista je Andrija Jorgić, koji i dalje drži do toga da ovoj novini po informisanju, kulturnim vestima ne može da parira nijedna druga.

List „Borba” bavi se kulturom, umetnošću, promocijom turizma, što su veoma važne stvari za očuvanje našeg identiteta. Ne bi trebalo zaboraviti da iz „Borbe” na neki način potiču Atelje 212, Radio Studio B, „Večernje novosti”, dečji časopis „Kekec”, što isto govori o kulturi ovog lista.

Za naš portal, direktor Andrija Jorgić odgovorio je na pitanja o tome koliko je teško voditi jedan ovakav list, o svom radnom danu, ali i brojnim angažovanjima van lista.

Poštovani Andrija, osim što kroz list Borba se trudite za očuvanje kulture, Vi to radite i na mnoge druge načine. Naprimer, jedan ste od inicijatora da jedna ulica u Beogradu nosi ime po velikanu srpske glume Velimiru Bati Živojinović. Da li imate u planu da i dalje radite na tome i kako?

Svakako da imam u planu. “Borba” je pored inicijative za dodelu ulice, podnela i inicijativu za podizanje spomenika Bati Živojinoviću. Pored toga, u planu je i memorijalna izložba, u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, koja će biti posvećena životnom delu i doprinosu kulturi koju je za sobom ostavio naš legendarni glumac.

Koliko činite za kulturu, toliko se trudite da budete i humani. Dobili ste priznanje od Ministarstva odbrane za doprinos u borbi protiv korone. Koliko smatrate da i drugi dnevni listovi, ali i mesečni doprinose kada je reč o humanitarnom radu?

Da, dobili smo priznanje Ministarstva odbrane za donaciju i podršku tokom borbe protiv Covid-19. Iskreno verujem da su se ljudi tokom borbe protiv ove pošasti vodili mišlju kao što glasi i naš slogan “Borba, život je!”, a što nas je ujedno sve učinilo jačim i borbenijim. I drugi su naravno dali svoj doprinos, i tu bih istakao “Večernje Novosti”, list “Alo”, “Srpski telegraf”, i mnoge druge.

Koje biste teme izdvojili kao posebno bitne kada je kultura u pitanju, a da su vezane za sadašnjost ili budućnost?

Časopis “Borba” se pre svega bavi temama iz kulture, ali i drugih sfera, poput mode, turizma, nauke, naše tradicije…Izdvojio bih domaći turizam, gde pored prirodnih  lepota naše zemlje, upoznajemo čitaoce i o istoriji i kulturnom  nasleđu, kojeg imamo u izobilju. Napomenuo bih da srpski turizam svakako treba da nam postane praksa u budućnosti, jer Srbija obiluje mnogim destinacijama koje svakako vredi posetiti.

Da li planirate da u „Borbu“ uvedete neke novitete ili se trudite da sačuva to staro ruho?

Spremamo dosta noviteta, ali ćemo se truditi da očuvamo tradicionalne principe na kojima upravo i počiva naš časopis. U planu je da više pažnje posvetimo arhitekturi grada Beograda, za koju lično smatram da je jedinstvena i izuzetno bogata.

Koje tri istorijske ličnosti Vas inspirišu na stvaralaštvo i zašto?

Izdvojio bih pre svega našeg nobelovca Ivu Andrića, zatim Miloša Crnjanskog, Dobricu Ćosića, ali i mnoge druge koji su ostavili veliki trag u istoriji “Borbe”. To su velikani srpske istorije čiju privrženost, entuzijazam i odnos prema kulturi pokušavam da zadržim i prenesem u današnjicu, u kojoj se kultura neretko stavlja u drugi plan.

Da li je istina da ćete se oporbati i u ulozi glumca u jednoj predstavi u Akademiji 28? Da li smatrate da i na taj način podržavate kulturu?

Da, oprobaću se i u ulozi glumca u predstavi “Moderna bajka” u Akademiji 28. I mogu da kažem da je i to jedan od načina pomoću  kog ću  se truditi da u budućnosti podržavam kulturu.

Sarađujete sa mnogim poznatim ličnostima sa naše javne scene i to ne samo kulturne, već i političke i drugih. Koju ličnost ili više njih biste izdvojili kao posebno saradljive i inispirativne za priču?

Naravno, sarađujem sa mnogim ličnostima sa javne scene, međutim ne bih ovom prilikom nikoga posebno izdvajao, jer smatram da su svi na neki način dali svoj doprinos našem časopisu.

Kako izgleda jedan Vaš radni dan i koliko je teško u ovo vreme voditi jedan list kakav je „Borba“?

Nije uopšte teško, verujte. Ja svoj posao radim sa velikim zadovoljstvom, entuzijazmom i odgovornošću. Iako ovaj posao zahteva i dosta energije i vremena, mene lično to veoma ispunjava.Trudim se da zajedno sa svojim saradnicima prenesemo duh “Borbe” kakav je imala u prošlosti, i mogu da kažem da mislim da u tome i uspevamo.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ