TELO     26.11.2020.

Taboo dnevnik: Polne bolesti više nisu tabu

„Polne bolesti više nisu tabu“ je projekat koji je nastao u okviru projekta „Svetionik znanja“  pod pokroviteljstvom Asocijacije za Afirmaciju i Kulturu. U Srbiji  je izabrano 15 gradova, to jest 15 timova koje čine po 4 srednjoškolca koji treba da osmisle i razviju projekat na neku od sledećih tema: javno zdravlje, aktivizam, turizam, kultura i umetnost ili ekologija. 

Ove godine tim iz Beograda je dobio temu javno zdravlje. Ovaj tim čine:  Julija, Doroteja, Lenka i Marija i njihova mentorka doktorka Emilija Ivančajić.

,,Svedoci smo globalne pandemije korone virusa koja je ostavila ljude u panici i nastojanju da se prilagode na novu svakodnevicu, ali mi smo odlučile da nećemo naš projekat bazirati na Covidu-19. Uvidele smo u našem gradu drugi problem, a to je nedovoljna informisanost mladih o polno prenosivim bolestima,” kažu članice ovog tima.

Koliko mladi znaju o reproduktivnom zdravlju?

Pre razrade projekta, sprovedena je anonimna anketa koju je popunilo oko 700 srednjoškolaca, na osnovu koje je utvrđeno da  nivo znanja o ovoj temi nije na zavidnom nivou. Od 700 ispitanika samo 9% razgovara sa roditeljima na ovu temu a 65% bi volelo da ima priliku da anonimno pita stručno lice o ovoj temi. 60% nikada nije bilo kod lekara radi provere reproduktivnog zdravlja, dok  94% ispitanika smatra da je edukacija  maladih o sekusalnom zdravlju izuzetno bitna. Ova anketa je samo potvrdila početnu hipotezu, a to je da mladi nisu dovoljno informisani o ovoj temi.

Tema je veoma škatljiva i njoj  se nerado govori. Tinejdžeri ne razgovaraju sa roditeljima o polnim bolestima i seksualnim odnosima, u školama je edukacija na ovu temu veoma oskudna ili nepostojeća. Mladi nisu svesni rizika i nemaju osećaj odgovornosti prilikom stupanja u odnose. 

Zašto baš jednorog?

Osmislile smo projekat koji podrazumeva da našu poruku prenosi jedan mali slatki jednorog po imenu Tabu, jer o jednorozima rado govorimo i ako ne postoje dok o drugim važnim stvarima ne pričamo i ako su stvarne i svuda  su oko nas – navode devojke iz tima Beograd.

Na instagram profilu taboo_dnevnik svakodnevno dele korisne informacije o polnim bolestima, odgovaraju na pitanja pratilaca i daju savete u saradnji sa lekarima i psiholozima.  Dostupan je i sajt, gde adolescenti mogu potpuno anonimo da postavljaju pitanja vezana za seksualne odnose i polne bolesti, a odgovori na ista, u saradnji sa doktorima, objavljuju sutradan preko instagram profila kao i na sajtu.

Šta je cilj ovog projekta?

Živimo u 21. veku, gde svaka mlada osoba ima barem jedan pametan uređaj, gde im je dostupno mnoštvo informacija, ali u moru internet sadržaja, ne mogu da pronađu pouzdane informacije koje su im potrebne.  Cilj projekta „Polne bolesti više nisu tabu“ je edukacija, informisanje i prevencija oboljevanja od polnih bolesti

,,Želimo da na inovativan  i pristupačan način edukujemo mlade o polnim bolestima i pružimo im odgovore na pitanja koja su za njih tabu, dok rušimo obmane i predrasude o ovoj temi.” 

Ko je sve podržao projekat?

Zahvaljujući ljudima dobre volje, poput Bojane Milošević koja je podigla sajt, kao i  psiholozima Jovani Mitrović i Mini Krivačić projekat je dobio potpuno novu dimenziju i za veoma kratak period neverovatan odziv . Na instagramu je ovu inicijativu podržao veliki broj ljudi, a samo neki od njih su  Ivana Anđušić Maksimović, Kaja Ostojić, Stefan Milanov, Una Čolić, Iva Chu, Dimitrije Vokić.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ