INTERVJU     05.05.2020.

„Talenat uz mukotrpan rad je dobitna kombinacija“, Rada Šarić, glumica

Prelepa, mlada glumica Radomirka Rada Šarić za naš portal rekla je da je divno imati talenat, ali samo za radom je dobitna kombinacija. Rada Šarić je odgovorila na još neka pitanja o sebi i glumi.

Rada je završila akademiju na Fakultetu savremenih umetnosti. Diplomirala je predstavom Šekspirov rat – slike rata. 

KAKO OPISUJEŠ ŽIVOT JEDNOG GLUMCA?

Život glumca u svakom pogledu je veoma uzbudljiv, neizvestan, stresan, ali pruža i najveće zadovoljstvo i ispunjenost koju možemo doživeti. Zato je tako primamljiv i ima sve više onih koji bi da budu glumci. Smatram da se sa tim rodiš ili večito tragaš.

rada šarić

TALENAT JE DAR RAĐANJEM ILI SE STIČE, KOJE JE TVOJE GLEDIŠTE?

Svakako da, sa talentom se ljudi rađaju, ali ga svi ne iskoriste. Samo talenat uz mukotrpan rad i odricanje je dobitna kombinacija. Nadarenost je pokretač za bavljenje glumom ili nekim drugim poslom, neki ga prepoznaju i iskoriste, a neki ne, tako da ne mora uvek biti znak uspeha, ali je svakako znak za pravi put.

Ne iskoriste svi svoj talenat.

PREDSTAVA ILI FILM. DVA RAZLIČITA OPUSA. KAKO BI IH PRIBLIŽILA GLEDAOCIMA?

Film je daleko ispred pozorišta što se tiče popularnosti, samim tim i gledanosti.  Pristupačnije je i može da se gleda u svakom trenutku, po sopstvenoj želji i uvek je isti, svuda po svetu. U tome je njegova čar.  Razumem zašto je u prednosti. Mislim da nema osobe koja ne gleda filmove. To nas uče kao decu, da gledamo crtane filmove i ostaje navika. Pozorište, nažalost nema tu privilegiju da bude navika. Na našim prostorima je mnogo zapostavljeno i to nam govori donekle o tome gde se nalazi sada i koja su interesovanja kod našeg naroda.

I koliko je na dnu, da je rad u pozorištu postao kao podviznički čin. Naša nagrada će biti ako se to promeni. Pozorište je oduvek bilo mesto gde treba da nas oplemeni, poduči, ukaže na greške u društvu. Možda je zbog toga i zapostavljeno, što ne volimo da primamo kritike. ( Kroz smeh).  Nadam se da će trend nastaviti samo da raste, što se tiče gledanosti predstava. Poseban je osećaj kada se poveže energija publike i glumaca i kada to postane jedno. Kada posle odgledane predstave imamo osećaj zadovoljstva. Nekad nas zabavi, a nekad stavi u razmišljanje što je i cilj predstave. Volela bih da svaki čitalac odgleda neku predstavu i uverena sam da će se osećati uzvišenije. Oni koji imaju tu tradiciju da posećuju pozorište znaju o čemu govorim. 

FILM JE U PREDNOSTI NASPRAM POZORIŠTA, JER JE PRISTUPAČNIJI.

ČIME SI IMPRESIONIRANA U SVOM POSLU A ČIME NE?

Impresionirana sam time što postajem bolja osoba. Ne kažem da sam dobra, ali poboljšava me. Napredujemo zajedno. A uopšteno gluma je impozantna. Pruža toliko mogućnosti da se glumac izrazi. Mašta je drugo značenje glume i po ceo dan maštati je impresivno. Negativna strana toga je neizvesnost. U sadašnjem vremenu biti glumac nije baš pametan izbor profesije. I to je ta realnost koju je teško prihvatiti. 

rada šarić

Veoma sam ponosna na svoje ime, rekla je Rada Šarić

KROZ SVOJE IME RADOMIRKA NAVEDI OSOBINE KOJE IMAŠ, A KROZ PREZIME ŠARIĆ KOJE NE? 

Mnogo sam ponosna na svoje ime. Srpsko – hrišćansko je nasleđe. Potiče iz slovenskog jezika i znači branilac mira – mirotvorac.  Jedna od lepših osobina, koju  posedujem. I jesam predstavnik mira. Volim da je oko mene sve lepo, harmonično, da je sloga i mir. Tada sam ja zadovoljna. U imenu mi je dato i da budem radna. Rad i mir ! Prate me te dve osobine, htela ja to ili ne. Ali su pozitivne, i nije mi  žao. Navijam za njih i dalje. Prezime Šarić, vodim se time da volim da crtam i to šara pridodajem tome. Nikako da „šaram“.( kroz smeh) To nije lepo.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ