PUTOVANJA     06.05.2019.

TEMIŠVAR – 5 stvari zbog kojih ga vredi posetiti

Svakodnevnu rutinu potrebno je preseći nekim dobrim izletom, kako biste se odmorili i napunili baterije za sve predstojeće obaveze. Uvek pronađite malo slobodnog vremena da vidite nešto novo, posetite grad u kojem niste bili, upoznate zanimljiva mesta u njemu, probate neki specijalitet, možda i upoznate nekog.

Ovoga puta za vas smo odabrali Temišvar, a evo 5 razloga zašto ga vredi posetiti:

  • Izlet do Temišvara se organizuje svake nedelje i ne treba vam neka posebna organizacija, a ni mnogo novca da jednu subotu ili nedelju odvojite za to. Temišvar je na par sati vožnje i ako vam više odgovara možete i kolima.
  • Jedan dan za Temišvar je sasvim dovoljan da vidite sve što on nudi , ali i da razbijete rutinu vikenda i osvežite svoje misli.
  • To je najveći grad Banata i leži na obalama reke Begej i sedište je županije Tamiš. Temišvar je najveći kulturno istorijski centar Srba u Rumuniji gde i danas živi veliki broj srpskog življa. U gradu se nalazi sedište Eparhije Temišvarske Srpske Pravoslavne crkve, kao i savez Srba u Rumuniji. Grad nazivaju „ Mali Beč“ jer je dugo bio pod opsadom Hazburgovaca, a njegov centar podseća na stari deo Beča. Prvi evropski grad koji je dobio električno osvetljenje, a neke od zgrada projektovao je lično čuveni Gustave Eiffell. U novijoj istoriji poznat je kao grad u kome je počeo ustanak koji je doveo do sloma diktatora Nikolae Čaušeskua. Nekada iza „Gvozdene zavese“, a danas dvadeset dve godine kasnije Temišvar je moderan grad.

  • Razbićete pedrasude o Rumuniji i zaljubićete se u ovaj grad. Temišvar je miran i okrepljujuć, pruža vam utočište od stresa. Romantične šetnje pored Begeja i ispijanje kafe s pogledom na jedan od gradskih trgova biće maksimum vaših napora u ovom gradu.  
  •  Trebalo bi obavezno videti tri najveća gradska trga: Trg ujedinjenja (Piaţa Unirii), Trg slobode (Piaţa Libertăţii) i Trg pobede (Piaţa Victoriei), i arhitektonske spomenike koji se nalaze oko njih.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ