PUTOVANJA     22.11.2019.

TEMIŠVAR – savršena opcija za vikend putovanje!

Temišvar je treći po veličini grad u Rumuniji. Prelep i čist grad sa divnom arhitekturom, posebnim šarmom i očaravajućim trgovima, te nije ni čudo što ga često zovu „Mali Beč“.

Temišvar

Takođe je grad sa bogatom istorijom i mesto gde je antikomunistička revolucija počela. Obzirom da je pretrpeo brojne ratove i osvajače nije ni čudno što je Temišvar multietnički grad koji oduše raznolikošću.

 Zbog ovako bogate istorije arhitektura grada je miks baroka, neoklasicizma i komunistički inspirisanih zgrada. Tri glavna trga: Trg Unije, Pobede i Slobode oduševiće vas izgledom i stilom.

Trg Pobede

              Trg Pobede je glavni trg koji se prostire od Trga Opere do Bulevara Loga.

Rumunska Saborna crkva
Rumunska Saborna crkva (unutrašnjost)

Rumunska Saborna crkva je smeštena na ovom trgu, kao i zgrada opere u kojoj su je smeštena ne samo rumunska opera već i nemačko, mađarsko i nacionalno pozorište.

Trg Ujedinjenja

 Trg Ujedinjenja je najveći trg u ovog gradu i po našem mišljenju najlepši. Oduševiće vas arhitekturom i znamenostima koje ovde možete videti, kao što su Rimokatolička katedrala, Srpska Pravoslavna Saborna crkva. Na samom centru trga je statua Svete Trojice koja je iz Beča preneta u Temišvar 1740. godine.

Trg Slobode

   Trg Slobode je nedavno renoviran i možete videti zgradu muzičke i pozorišne akademije kao i bistu poslednjeg kralja Dakije, Decebala.

Pravoslavna srpska eparhija temišvarska

              Većina turista posećuje grad i zbog dobrog šopinga. Naime, Lulius je najpoznatiji šoping mol u Temišvaru koji se prostire na preko 60.000 kvadratnih metara. Otvoren je od 10h ujutru pa sve do 22h, blizu je centra grada, tako da možete razgledanja grada povezati sa šopingom, čak i u jednom danu.

              Temišvar je idealna lokacija za vikend putovanje. Pogotovo ukoliko putujete na jesen. Očaraće vas njegov šarm i sve boje jeseni kojima je okupan.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ