RAZVOJ DECE     14.02.2017.

Top 5 razloga zašto vaše dete treba da odrasta uz kućnog ljubimca

Deca vole svoje ljubimce – sa njima pričaju, druže se, uče, dele lepe i ružne trenutke, jednom rečju u njima pronalaze prijatelje. To je i dovoljno veliki razlog, zašto ideju da vaše dete ima kućnog ljubimca ne treba tek tako odbaciti.  Iznenađujuće je širok spektar prednosti posedovanja kućnog ljubimca: igra značajnu ulogu u životu dece, pomaže kako u sticanju odgovornosti, tako i prevazilaženju problema sa kojima se dete susreće, pomaže deci da neguju svoj emotivni, društveni i fizički razvoj.

  • Svako dete provodi mnogo vreme sa svojim ljubimcem, što je svakako korisnije od pasivnog provođenja vremena kod kuće. Vreme provedeno sa ljubimcem je često ispunjeno aktivnostima kao što su šetnja ili trčanje.
  • Ljubimci imaju izuzetno veliki uticaj na decu koja uče usporenim tempom. Mnoge studije pokazuju da deca lakše uče u društvu psa, jer se trude da ono što čitaju ili uče objašnjavaju svojim ljubimcima, zato lakše pamte materiju koju obrađuju. Takođe, velika korist je i u uklanjanju stresa od nastupa pred vršnjacima i učiteljima, jer se ispred ljubimcima vežbaju da opuštenije govore pred publikom.
  • Kada su tužna, ljuta ili uplašena, deca utehu pronalaze u društvu svojih ljubimaca. Deca koja imaju podršku svojih životinja su ocenjena od strane roditelja kao manje nervozna i manje povučena.
  • Kućni ljubimac pomaže detetu i u sticanju navika i razvijanju sposobnosti brige o drugima.
  • Postoji razlog da se veruje da životinje mogu pomoći u zaštiti decu od nekih bolesti. Dete koje ima ljubimaca manje je izloženo alergijskim reakcijama i ima manji rizik od razvoja astme.

Foto: babysitting.academy

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ