TELO     25.03.2019.

TRENING: Da li nam brzo hodanje više pomaže od trčanja prilikom mršavljenja?

Jedno od najčešćih pitanja vezanih za kardio trening odnosi se na to da li nam veću korist donosi brzo hodanje ili trčanje kada je cilj mršavljenje. Pre nego što dođemo do odgovora na ovo pitanje bitno je da napomenem  da bilo koja vrsta kardio treninga donosi velike benefite za zdravlje kao što su:

  • jačanje srčanog mišića,
  • smanjenje rizika od nastanka kancera,
  • regulisanje krvnog pritiska,
  • smanjenje masnih naslaga u organizmu, i mnogi drugi.

U ovom tekstu ćemo se baviti analizom koja je od pomenute dve kardio aktivnosti  korisnija, koja dovodi do većeg gubitka masnih naslaga u organizmu i vodi do bržeg mršavljenja. Brzo hodanje, kao fizička aktivnost, zahteva manji nivo kondicione spremnosti od  trčanja i preporučujem  je početnicima koji nisu dovoljno utrenirani, onima koji imaju neku vrstu povreda, kao i osobama koje imaju veliki višak kilograma zbog smanjenog  opterećenja na zglobove. Mnoga naučna istraživanja su pokazala da pojedinjene vrste brzog hodanja čak dovode do veće potrošnje energije  od trčanja.

Moj savet za osobe koje žele da smršaju je da kombinuju obe aktivnosti, od brzog hodanja bez nagiba i pod nagibom do sporog i brzog trčanja. Cilj ovog kombinovanog treninga je da se ne dozvoli organizmu da stabilizuje svoju potrošnju energije i učini je ekonomičnom , a to ostvarujemo čestim promenama ritma hodanja i trčanja čime ne dozvoljavamo stabilizaciju pulsa i disanja i dovodimo do povećane potrošnje kalorija. Ovakava vrsta treninga ne bi trebalo da traje manje od 30 minuta da bismo energiju za aktivnost stvarali direktno iz masnih rezervi.

Personalni i kondicioni trener
Kontakt: jovichevich@gmail.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ