TELO     18.10.2020.

TRENING: Kako da se ugojite pomoću treniranja?

Iako trening u najvećem broju slučajeva služi za mršavljenje ili redukciju telesne mase, može služiti i za gojenje. S obzirom na to da mnoge žene imaju problem sa kilažom u smislu da ne mogu da se ugoje, i za njih je, pored zdrave ishrane, važna fizička aktivnost. U tom slučaju trening drugačije izgleda, fokus je na drugim vežbama. Detaljnije pročitajte u nastavku teksta! 

Vežbe su odgovorne i za dobitak kilograma 

Da biste se pravilno gojili i dobijali bezmasnu masu važno je da pravilno trenirate. Preporučuje se trening 3 do 4 puta nedeljno po najmanje 30 minuta. Kada krenete sa procesom gojenja stručnjaci kažu da je optimalno da dobijate od 0.5 do 1 kg nedeljno.  

Fokus na treningu snage 

Kako biste uspeli da dobijete kilograme, potrebno je da izbegavate kardio treninge na kojima se gubi velik broj kalorija. Kardio trening ne treba u potpunosti izbaciti, već ga raditi na samom početku treninga, za zagrevanje

U ovom slučaju potrebno je da vaš fokus bude na vežbama snage.  Najveći deo treninga posvetite tim vežbama pomoću dodatnih rekvizita. U početku koristite manja opterećenja i manji broj ponavljanja, pa ih postepeno povećavajte. 

Pauze su važne 

Ne zaboravite na dane kada pravite pauzu. Kako bi treniranje imalo pun efekat, bitno je ići postepeno sa svime. Dani odmora su bitni kako bi vam se mišići odmorili i kako biste bili spremni za dalje. Neka pauza bude 24 do 48 sati. 

Ne zaboravite na zdravu ishranu 

Kao i kod mršavljenja, i ovde je, pored treninga, ključna ishrana. Morate povećati unos kalorija, ali ne po svaku cenu. Važno je hraniti se zdravo. Povećajte unos zdravih masti, proteina, voća i povrća. Izbegavajte loše namirnice. Rasporedite obroke u toku dana tako da jedete na svaka 3 sata. Neka vam obroci budu svakog dana u isto vreme kako biste navikli svoj organizam na takav režim ishrane. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ