TELO     14.05.2019.

TRENING: Zašto je pušenje nakon treninga naročito štetno?

Personalni i kondicioni trener

kontakt: jovichevich@gmail.com


Svima nam je poznata uobičajena navika pušača, bilo da su strastveni ili umereniji, da zapale cigaretu odmah nakon obroka. Međutim, ono što sam primetio, a veoma je opasno, da je paljenje cigarete  prvo što uradi veliki broj pušača kada izađe iz fitnes centra posle vežbanje, umesto na primer unosa tečnosti i vitamina sa ciljem rehidratacije. U ovom tekstu se neću baviti uopštenom štetnošću pušenja po ljudski organizam, već samo delom koji se odnosi na pušenje u prvom satu posle vežbanja.

Potrebe za kiseonikom, koji je inače izuzetno važan za osnovno funkcionisaje organizma, su za vreme fizičke aktivnosti i nakon nje povećane. Organizmu je posle treninga potrebno 20-30% više kiseonika za oporavak i plućne alveole se dodatno šire da bi primile što više kiseonika. Ako za vreme perioda tako raširenih alveola pušite, umesto povećanih količina kisonika, unosite sve štetne materije iz cigarete. Katran iz cigareta oblaže pluća, tako smanjuje elastičnost plućnih krila, što dovodi do slabije apsorpcije kiseonika u krvotok. Sagorevanjem duvana oslobađa se ugljen-monoksid koji se vezuje za hemoglobin i tako usporava transport kiseonika.

Pored ovoga, pušenje cigareta dovodi i do povećanja frekvencije rada srca, povećanja krvnog pritiska, sužavanja krvnih sudova i dalje do lošeg uticaja na nadbubrežnu žlezdu. Dakle, argumenata protiv konzumacije cigareta je previše, ali iako ste pušač, bar se potrudite da izbegnete pušenje sat vremena nakon treninga.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ