TRUDNOĆA     17.09.2019.

TRUDNOĆA – plodnost, začeće, simptomi

Ukoliko planirate porodicu, znajte da period začeća može biti jako uzbudljiv. Za neke parove, ostati u drugom stanju je toliko lako da vam se čini da su žene zatrudnele dok su samo pričali o tome. Za druge, ponekad je potrebno više strpljenja, pokušaja i možda malo sreće.

Ukoliko znate kada su vam plodni dani to može biti od velike pomoći. Takođe je bitno da se pridržavate nekih osnovnih „pravila“ začeća. Recimo, da vodite računa o svom opštem zdravlju, optimalnoj telesnoj težini, da imate redovne odnose – naročito u periodu ovulacije. Nemojte piti, niti pušiti cigarete.

Zdravi parovi, koji imaju redovne nezaštićene odnose, ostvare potomstvo u periodu do godinu dana. Ukoliko imate problem da ostanete u drugom stanju, niste sami. Nekim parovima začeće predstavlja izazov, ali uvek možete potražiti savete i pomoć od ginekologa i specijalista iz te oblasti.

Vaše i partnerovo opšte zdravlje je ključ zdrave i uredne trudnoće. Možete početi sa nekim osnovama, recimo da proverite da li ste primili sve vakcine kao dete, da uradite sistemtski pregled, redovno vežbajte, hranite se zdravo.

Ukoliko osećate prve znake trudnoće, verovatno ste nestrpljivi da saznate da li ste trudne ili ne – bez obzira da li ste planirale trudnoću ili su simptomi došli kao iznenađenje. Prvi znaci trudnoće – kao nabrekle i bolne grudi i mučnina najčešće upućuju na trudnoću. Imajte na umu da takvi klasični simptomi neretko mogu biti pokazatelji nekog drugog stanja – početak prehlade ili menstrualnog ciklusa. Najčešće, najlakši i najbrži način da saznate šta stoji iza tih prvih simptoma koji ukazuju na trudnoću jeste da uradite kućni test.

Ukoliko je vaš test pozitivan, čestitamo! 🙂

Planirajte obaveznu posetu ginekologu kako bi se trudnoća potvrdila i kako biste u dogovoru sa njim uradili još neke dodatne analize i testove, ukoliko je potrebno. Ono što svaka žena obično voli da uradi odmah po potvrdi trudnoće jeste da izračuna kada joj je termin za porođaj kako bi znala kada beba stiže! Tako da, opustite se i uživajte u ovom periodu iščevanja vaše bebe!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ