KULTURA     10.05.2022.

U ČAST PROHUJALIH VREMENA I POBEDA: Poznata crossover pijanistkinja Andrijana Arlen najavila premijeru kompozicije i spota

Deveti maj nosi posebnu simboliku za srpski narod i Evropljane, zbog samog obeležavanja „Dana pobede nad fašizmom“ i „Dana Evrope“, a da sve bude u znaku ovih značajnih datuma, poznata crossover pijanistkinja Andrijana Arlen je tim povodom najavila premijeru kompozicije i spota i to u čast prohujalih vremena i pobede!

Premijera spota ove pijanistkinje, inače dobitnice mnogih nagrada, za kompoziciju „Победнички марш”, je tog dana kada čitava Srbija slavi “Dan pobede nad fašizmom“ i „Dan Evrope”. Andrijana je odlučila da baš na taj dan obraduje poštovaoce koji strpljivo iščekuju njenu muziku, odnosno, autorsku pesmu kojom nikako drugačije, ulazi u svetske anale medija.

Prilikom snimanja spota za ovu pesmu nadomak reke, na Beogradu na vodi, brojni prolaznici su imali prilike da uživo posmatraju kako protiče stvaranje ovog materijala, ali i da čuju novu pesmu. Osim što je bilo zanimljivo gledati sve te kamermane, dizajnere svetla, producente, šminkera, frizera, ostalu opremu i sve što ide uz tehniku ovog projekta, uverili su se u autentičnost nove pesme, naslutivši da je ova kompozicija poput srpske himne. Potom je usledilo upoznavanje sa Andrijanom, oduševljenje njenom prirodnošću i lepotom, fotografisanje…

Kako smo zapazili, spot je sniman više od 10 sati, a kadrovi za klavirom pored reke slute na romantiku i uglednu moć, a kada Andrijana sedne i prepusti se svojim notama, za njom ne možete a da ne zaustavite emocije, jer ih ona prenosi sa takvom strašću i ljubavlju da zavolite svaku kompoziciju koju ona izvodi. „Pobednički Marš“ je treća i poslednja kompozicija sa Triologije Fenix (Phoenix Trilogy) koju sam posvetila Srbiji. Kao što je već poznato, prve dve pesme su cover aranžmani koje smo Andreev iz Makedonije i ja predstavili na malo dramatičniji i orkestarski aranžman, dok je „Pobednički marš“ moja autorska kompozicija. Spot za treću pesmu na moje insistiranje, snimljen na, meni najlepšoj lokaciji, na Beogradu na vodi. Inspiracija same kompozicije leži u isprajnosti i pobedi Srpskog naroda koji kroz istoriju nije zaobiđen od patnje i ratova, ali zato uvek izađe kao pobednik, podiže se ponosno kao Feniks iz pepela. Volela bih da ova kompozicija bude prihvaćena kao moj poklon vama i da kada je potrebna viša sila i motivacija za dalju životnu borbu, melodija Marša kao neka matra vodi narod prema novim pobedama i da ne da da se duh i smisao života slomi kad god naiđu teški trenuci:“ izjavila je pijanistkinja i istakla: „Ukoliko se pažljivo pogleda spot, može da se protumači kao retrospektiva dešavanja i patnje.

VIdećete prvi Svetski rat, bombardovanje… da bi se na kraju došlo do mesta pobede, koje u ovom spotu označava kula. Kako sam napomenula, sama melodija je jako laka za pamćenje, a sa Andrevom smo smislili filmski aranžman koji može i te kako da stoji rame u rame uz svetsku filmsku muziku. Jako sam srećna što će moj spot simbolično da bude prikazan 9. maja, u ponedeljak jer svi dobro znamo da na taj dan se slavi pobeda nad fašizmom, ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemaljama. Ponosna sam na to što sam komponovala za jednu jako ponosnu, hrabru naciju koja je i dalje moja inspiracija, a to je Srbija”.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ