TELO     07.04.2022.

U PITANJU JE VAŠE ZDRAVLJE! Ne zanemarujte OVAJ ZNAK da pijete PREVIŠE KAFE

Neki ljudi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice kafe. I dok neki ostanu samo na tome, neki ceo dan provedu u ispijanju iste. Od ljubavi prema aromi i mirisu do umora samo su neki razlozi zašto ljubitelji ovog napitka ne mogu da stanu u ispijanju. Međutim, nikako ne zanemarujte ovaj znak da pijete previše kafe.

Uznemireni ste

Od previše kafe možete da postanete poprilično nervozni, kofein stimuliše srednji nervni sastav, dok on istovremeno povećava nivo adrenalina, dopamina i glutamata. Ova kombinacija može dovesti do teskobe, nervoze, ubrzanog rada srca, razdražljivosti, pa čak i besa.

Energija vam pada tokom dana

Kafa vas može vrlo brzo razbuditi i dati vam nalet energije, ali kada se ta energija potroši doći će i do vrlo snažnog pada. Neka istraživanja pokazala su i kako kofein može uništiti produktivnost, što može dovesti do zabušavanja na poslu. 

Unsplash

Često morate u toalet, znak da pijete previše kafe

Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati, pogotovo ako kafu ne pijete često. I dok istraživanja pokazuju kako od kafe zapravo ne možete dehidrirati, ako uz nju ne pijete dovoljno vode vaše telo neće dobijati dovoljno tečnosti.

Poremećen san

Istraživanja su pokazala da je znak da pijete previše kafe poremećen san, čak i ako ste poslednju šoljicu ispili šest sati pre odlaska u krevet. Kafa takođe može poremetiti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega čete se možete osećati umorno i usporeno.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ