REČ STRUČNJAKA     07.04.2020.

Učite efikasnije kod kuće uz VAS PSIHOLOG tim!

Trenutna situacija pandemije sa kojom se ceo svet suočava je sasvim novo i nepoznato iskustvo za vas, decu. Između ostalog, morali ste da se prilagodite novom načinu učenja – praćenje nastave od kuće.

Da biste  postigli što bolje rezultate, mi smo kontaktirali Vas Psiholog tim, a mr Anđela Zlatković, specijalni pedagog i KBT savetnik, podelila je sa nama nekoliko saveta koje možete primeniti, kako bi učenje od kuće bilo što efikasnije.

Dnevna rutina

Ovo je prvo i najosnovnije pravilo. Veoma je važno da, kada su u pitanju obaveze, što vernije održavate dnevnu rutinu koja je postojala i pre zatvaranja škola – da ustajete u određeno vreme, učite kao da imate redovnu nastavu, odlazite na spavanje kao da sutra ustajete za školu. Kada postoje rutina i radna navika, učenje postaje automatizovani proces. Održavanje rutine i dnevne strukture svima će nam pomoći da, kada se budemo vraćali u redovni životni tok, to ne bude novi stres, jer smo se previše ulenjili.

Ako vaši roditelji rade od kuće, bilo bi dobro, ukoliko je moguće, da uskladite obaveze, tako da vi učite, dok oni rade i da to zapravo bude porodična rutina.

Planiranje aktivnosti


Ukoliko vam, pak, ne polazi za rukom da održite disciplinu, napravite plan svojih aktivnosti. Plan se pravi kroz tabelu koja treba da sadrži 3 kolone: vreme, aktivnost i postignuće – u koje vreme se obavlja koja aktivnost i koliko od predviđenog je postignuto na skali od 1 do 5. 

Primer jednog plana aktivnosti za dete viših razreda osnovne škole okvirno izgleda ovako:


Na kraju dana, u trećoj koloni ,,postignuće’’ potrebno je upisati u kojoj meri je predviđena aktivnost ostvarena, na skali od 1 do 5. Tamo gde su ocene 1 i 2, istu aktivnost preneti u sledeći dan, ali uz pravilo da nemamo mogućnost da istu aktivnost još jednom prenesemo u naredni dan. Kako bi prikaz bio slikovitiji, možete da skinete i neku aplikaciju za pravljenje dnevnog rasporeda na svom telefonu.

Ovo je univerzalna tehnika za sve uzraste. Kada ovako napravimo plan, on nas prosto tera da budemo odgovorni, da ispunjavamo predviđeno, da damo sebi lepe ocene na kraju dana (pa i da se nagradimo nečim na kraju uspešne nedelje). Svakako deluje motivišuće i kada vidimo koliko slobodnog vremena zapravo imamo na raspolaganju ako preskočimo ,,razvlačenje’’.

Još puno sjajnih tekstova vas očekuje kod njih na sajtu:

www.vaspsiholog.com

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ